Beylikdüzü’ndeki AVM’nin İmamoğlu’na ait olduğu ve deprem toplanma alanına inşa edildiği iddiası

Beylikdüzü’ndeki AVM’nin İmamoğlu’na ait olduğu ve deprem toplanma alanına inşa edildiği iddiası

Karma Karma

Bulgular

Park Teras AVM AFAD’ın şu ana kadar açıkladığı deprem toplanma alanları üzerinde bulunmuyor.

AVM’yi işleten şirketin kurucu ortaklarından biri de İmamoğlu'nun SSB Gayrimenkul isimli firması.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılangönderilerde Beylikdüzü’ndeki bir deprem toplanma alanına alışveriş merkezi (AVM) yapıldığı ve bu AVM’nin sahibinin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğu iddia edildi.

Twitter’da İlk Kurşun Gazete tarafından 29 Eylül 2019’da paylaşılan iddia şimdiye kadar yaklaşık 250 retweet ve 400 beğeni aldı.

imamoglu avm deprem yeri iddia gorsel min

Park Teras AVM deprem toplanma alanında değil

İnternette yer alanfotoğraflardan iddia konusu AVM’nin Beylikdüzü Büyükşehir Mahallesi Atatürk Bulvarı kavşağında bulunan Park Teras AVM olduğu anlaşılıyor. AVM’nin tam olarak konumuna Google Haritalar’dan ulaşılabilir.

park teras haritalar yeri

E-Devlet Kapısı’nda yer alan “Acil Toplanma Alanı Sorgulama” hizmeti sayesinde bir yerleşim yerinde bulunan deprem gibi acil durumlarda toplanılacak alanlarının listesi görülebiliyor. Listeden Beylikdüzü Büyükşehir Mahallesi seçildiğinde karşımıza 3 adet alan çıkıyor. Fakat bu alanların hiçbiri AVM’nin şu an bulunduğu noktada değil. 

PARK TERAS DEPREM TOPLANMA 1 min

Kırmızı ile gösterilmiş alanlar deprem toplanma alanları: 

acil toplanma alanlari

Yukarıda adı geçen alanların hiçbirinin Park Teras AVM’nin adresine (Büyükşehir Mh., Anadolu Bulvarı No:31) sahip olmadığı fark edilebiliyor. Yani Park Teras, deprem toplanma alanında bulunmuyor.

Park Teras AVM’nin ortaklarından birisi Ekrem İmamoğlu’nun şirketi

Beyaz İnşaat’ın internet sitesinde Park Teras’ın bu firma tarafından 2015’te yapıldığı bilgisi bulunuyor. Ticaret Sicil Gazetesi arşivlerinden AVM açma yetkisi bulunan, merkez ofisi Beylikdüzü’ndeki Adnan Kahveci Mahallesi Midpoint Plaza’da bulunan ve Temmuz 2016’da kurulan Teras Park İnşaat Limited Şirketi’nin kurucu ortaklarının da Beyaz İnşaat ve SSB Gayrimenkul olduğu görülebiliyor. Söz konusu şirket, İmamoğlu İnşaat ile aynı plazada yer alıyor

ssb imamoglu holding min 1

SSB Gayrimenkul Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin kurucusunun ise yine Ticaret Gazetesi Arşivleri’nden Ekrem İmamoğlu olduğu görülebiliyor. Şirket, Mayıs 2016’da kurulmuş

\"\"

Ekrem İmamoğlu’nun 5 Aralık 2016’da Beylikdüzü Belediye Meclisi’ndeki bir konuşmasında AK Partili meclis üyelerinden birinin AVM’ye verilmek istenen içki ruhsatı tartışması sırasında şirket hakkında “Şahsi ortaklığımı gizlemiyorum ki ben. Benim Beylikdüzü'nde bir çok yerde ortaklığım var” dediği de görülebiliyor.

Park Teras, 23 Haziran öncesinde de medyanın gündemindeydi

Söz konusu AVM, 23 Haziran 2019 İBB seçimleri öncesinde de medyanın gündemindeydi. A Haber ve Sabah’ta 14 Haziran 2019’da yer alan bir iddiaya göre AVM’nin kaçak kısımları için İmamoğlu, Mayıs 2019’da kendi adıyla imar affına başvurup Yapı Kayıt Belgesi istemiş. Yapı Kayıt Belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenleniyor. AVM’nin kaçak olup olmadığına bakmak için hem Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Parsel Sorgulama Hizmeti hem de İBB ve Beylikdüzü’nün e-belediye servisleri kullanılabilir. 

Öncelikle Parsel Sorgu ekranından iddiaya konu AVM’nin 740 ada, 9 parselde bulunduğu görülebiliyor.

\"\"

Aynı veriler Beylikdüzü Belediyesi’nin e-imar uygulamasında (City Plus) aratıldığında AVM’nin plan görünümünü bulabilmek mümkün.

\"\"

740 ada, 9 nolu parsel için e-imar uygulamasında “BİB onanlı 23.07.2003” notunun düşüldüğü de görülebiliyor. Bu ifade, arsanın planının dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (şimdiki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) tarafından onaylandığı anlamına geliyor.

\"\"

Yine aynı imar planında 740 numaralı parselin arkasında kalan arsanın boş olduğu Google Earth görüntülerinden fark edilebiliyor. Bu boş alanı AFAD’ın deprem toplanma alanı olarak ilan etmesi ve internet üzerinden bu bilgiyi erişilememesi ihtimaline karşı e-imar uygulamasından arsanın üzerine düşülmüş plan notuna bakmak yeterli. Notta “Yükseköğretim tesisleri ve kampüs alanları, avan projelere göre uygulama yapılacaktır” ve “AJE (20.08.2002)” ibareleri görülüyor.

\"\"

AJE ibaresi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın 2008’de çıkardığı bir genelgeye göre “Ayrıntılı Jeoteknik Etüt Gerektiren Alanları” anlamına geliyor. Yani bu boş arsa Yükseköğretim tesisleri yapım işi için ayrılmış ve 2002’den beri alan için “çalışma alanı içinde doğal afet tehlikeleri ve çalışma alanında elde edilen verilerin ayrı uzmanlık alanı gerektiren çalışmalar olması nedeniyle, hakkında doğru verilere, güvenilir sonuçlara ulaşılamayan ve daha sonra çalışılmak üzere bırakılan ve yapılacak ayrıntılı jeoteknik çalışmalarla” planlamaya gidiliyor. Tesisler için böylesine bir zemin etüdü hazırlanmasının sebebi 740 numaralı parselde yer alan “taşkın tehlikesi” işareti olabilir.

\"\"

Bu sembol AVM’nin olduğu yerde de bulunuyor ve doğal afet tehlikesi bulanan alan anlamına geliyor.

\"\"

Taşkın tehlikesi olan bir bölgeye toplanma alanı yapılamayacağı bilgisine AFAD’ın konu hakkında hazırladığı belgeden ulaşabiliyoruz. Ayrıca AFAD söz konusu deprem toplanma alanlarını 2012 yılından sonra belirlemeye başladı. Adı geçen AVM ise 2016’da açıldı. AFAD’ın kabul ettiği ve E-devletten ulaşılabilen toplanma alanları dışında İstanbul için 470 adet büyük deprem toplanma alanının varlığı iddia ediliyor. Fakat bu alanların ne zaman belirlendiği ve nereleri kapsadığı bilgisine açık kaynaklardan şu an için ulaşılamıyor. 

Belediyeden ulaşılan imar planında AVM’nin hesap alanının 8 bin 750,94 m² olduğu bilgisine de ulaşılıyor. Beyaz İnşaat’ın internet sitesinde de AVM inşaatı için alanın 8.750,00 m² olduğu ifade ediliyordu. Yani yapının kaçak olduğu iddiasının bu bilgilerden yola çıkarak doğru olmadığı söylenebilir. Ayrıca imar planlarında yapılan değişiklikler belediyeler tarafından internet üzerinden de açıklanıyor. İBB’nin e-Bilgi sisteminden 2015 ve 2019 yılları arasında Beylikdüzü Büyükşehir Mahallesi’nde herhangi bir imar planı değişikliğinin askıya çıkmadığı da anlaşılıyor

\"\"

A Haber’de AVM’deki bir restoranın içerisindeki asma katın da kaçak olduğu için imar affına başvurulduğu dile getiriliyordu. Bahsi geçen restoranın adı One Steak House. İşletmenin ortaklık yapısı bilgisine şu an için ulaşılamıyor. Restoranın açılışına 10 Ağustos 2017’de Ekrem İmamoğlu katılmış ve işletme için “daimi müşterisiyim” ifadesinde bulunmuştu. İşletmenin sahibi ise Beylikdüzü’ndeki yerel bir haber platformu tarafından Ercan Yılmaz olarak belirtilmiş. Fakat şu an için internet üzerindeki açık kaynaklardan İmamoğlu ve Ercan Yılmaz arasında bir restoran ortaklığı ilişkisine rastlanmıyor.

Yapı Kayıt Belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesindeki bilgilere göre tapu gibi kişiye özel düzenlenen ve 3. kişilere açıklanmayan resmi bir belge. E-devlet üzerinden imar affı başvurusunda bulunanlar belgelerinin durumunu kontrol edebiliyorlar. Bu sebeple A Haber’in iddiasındaki belgeye şu ana kadar ulaşılamadı. 

Sonuç olarak Beylikdüzü’nde bulunan Park Teras AVM AFAD’ın şu ana kadar açıkladığı deprem toplanma alanları üzerinde bulunmuyor. AVM’yi işleten şirketin kurucu ortağı olarak iki tane şirket gözüküyor. Bu şirketlerden SSB Gayrimenkul’un kurucusu ise Ekrem İmamoğlu. AVM’nin imar planlarına Beylikdüzü Belediyesi’nin e-imar uygulamasından ulaşılabiliyor. İmar planlarından 740 numaralı ada ve 9 numaralı parselin hem bakanlık tarafından onaylı olduğu hem de AVM’nin arkasında kalan yükseköğretim kurumlarına tesis edilmek üzere zemin etüdü yapılmasına karar verildiği bilgisi görülebiliyor. Ayrıca 740 numaralı adanın üzerinde planda taşkın tehlikesi işareti görülüyor. Bu işaretin olduğu bir yer AFAD’ın belirlediği kriterlere göre toplanma alanı olarak ilan edilemiyor. Fakat İstanbul’da iddia edilen 470 adet büyük deprem toplanma alanının da nerelerde olduğu bilgisi bulunmadığı için Beylikdüzü’ndeki 740 numaralı ada, 9 numaralı parselin bu alanlar içerisinde olup olmadığı bilgisine şu an için ulaşılamıyor. 

Aynı AVM 23 Haziran 2019 İBB seçimleri öncesinde de medyanın gündemindeydi. O zaman da AVM’nin bir kısmındaki kaçak kat için İmamoğlu’nun imar affına başvurup yapı kayıt belgesi aldığı iddia edilmişti. Fakat şu an için bu bilgiler internet üzerindeki açık kaynaklardan teyit edilemiyor.