Barış Pınarı Harekatı ve Trump’ın katıldığı açılış hakkındaki iddia

Barış Pınarı Harekatı ve Trump’ın katıldığı açılış hakkındaki iddia

Yanlış Yanlış

Bulgular

Video 2012 tarihli.

9 Ekim 2019 tarihinde başlayan Barış Pınarı Harekatı’yla açılışı yapılan otelin ilgisi olduğunu söylemek mümkün görünmüyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda 9 Ekim 2019 tarihinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile birlikte, sosyal medyada yanlış bilgi paylaşımları artmaya başladı.

Twitter’da @RobertDeNiroUS adlı kullanıcı tarafından yapılan paylaşımda, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’deki Trump Tower’ın açılışına katıldığı ve videoda kızı Ivanka Trump’ın, bu etkinlik nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür tweeti attığı bilgisi paylaşıldı. Hesabın sahibi, “Daha yüksek sesle ve net olarak, Trump, Kürtlerin hayatını lanet olası bir otel için sattı” iddiasında bulunuldu. İleti 10 binin üstünde retweet, 17 bin 600 civarında da beğeni aldı. Video ise 225 bin civarında izlendi.

trump baris pinari paylasimpng

Ancak video 2012 tarihli. Bu yüzden 9 Ekim 2019 tarihinde başlayan Barış Pınarı Harekatı'yla açılışı yapılan otelin ilgisi olduğunu söylemek mümkün görünmüyor. 

Videoda Kürt halkı ile ilgili bir söylem yok

Söz konusu tweetteki ziyaret 20 Nisan 2012 tarihinde gerçekleşiyor. O tarihte henüz ABD Başkanı seçilmemiş ve işadamı kimliği ile Türkiye’yi ziyaret eden Donald Trump, Trump Tower’ın resmi açılış törenine yetişemediği için kızıyla, bir gün sonra Türkiye’ye geliyor ve bölgede incelemelerde bulunuyor. Seyahati sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, konuşmasına Doğan ailesine teşekkür ederek başlıyor ve sonrasında Türkiye’ye olan sevgisinden bahsediyor. Ivanka Trump ise kısa konuşmasında yine Doğan ailesi ile birlikte çalışmanın mutluluğundan bahsediyor ve soru cevap kısmına geçiliyor. 


İddia konusu paylaşımda, YouTube’dan da izlenebilen videonun 8:23 anından itibaren 14 saniyelik kısmı alınmış. Ivanka bu kısımda “Ve Arabella da benimle birlikte Türkiye’de. Onu da buraya getirmek zorunda kaldım” diyor. Trump ise “Ivanka, bebeği ile birlikte eşini de getirdi. Türkiye’nin tadını çıkarıyorlar” açıklaması ile araya giriyor. Konuşmanın sonrasında da Trump, Türkiye ile işbirliğinden duyduğu mutluluktan bahsetmeye devam ediyor. Ivanka Trump bu ziyaret sonrasında da o dönem Başbakanlık görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan’a bir tweet ile teşekkür ediyor. 

ivanka trump tweet

Trump ve Erdoğan açılışı birlikte yapmamış

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı tören ise Trump ailesinin ziyaretinin bir gün öncesinde gerçekleşiyor. Törende Erdoğan’ın açılışı birlikte yaptığı Aydın Doğan, “Donald Trump bu açılışa katılmayı çok arzu ediyordu ama maalesef yetişemedi. Yarın sabah gelecek ve kulelerin son halini görecek” diyor. Bu iki günlük seyahat boyunca Trump’ın iş adamı kimliği nedeniyle kamuya açık yayınlarda tweete iddia edildiği gibi Kürt halkı ile ilgili herhangi bir söyleme rastlamak mümkün değil.

Trump Tower, açılışı sonrasında çeşitli dönemlerde tartışma konusu haline de geldi. Trump’ın seçim dönemindeki yabancı karşıtı söylemleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump Tower’ın adının süratle değiştirilmesi gerektiğini ve zamanında açılışına katılarak bir yanlış yaptığını söyledi. 

Tweet, parodi hesaptan atılmış

Konuyla ilgili bir diğer nokta ise, tweeti paylaşan kişinin ünlü aktör Robert De Niro’nun gerçek hesabı olmaması. Hesabın sahibi, bio bölümüne parodi hesap olduğunu belirten bir ibare koymuş.

deniroparodyaccountpng

Sonuç olarak, @robertDeNiroUS hesabından atılan tweetteki video Barış Pınarı Harekatı’yla ilişkili değil. Tweetteki gelişmelerin, 2012 yılındaki bir açılış törenine ait olduğu ve o dönemde Trump’ın iş adamı kimliği ile ziyarete geldiği ve görüşmede Kürt halkı ile ilgili bir konu başlığı olmadığı söylenebilir.