Siyasi açıklamalar, şiirler, aforizmalar… Metnin formatından bağımsız olarak, bazı alıntılar tanınmış simalara atfedilerek sık sık yaygınlaştırılıyor.
Bu kez YouTuber Barış Özcan’a atfedilen bir açıklama yayıldı. İddiaya göre Barış Özcan şu ifadeleri içeren bir tweet atmıştı: “Hollanda öğrencilerine virüs nedeniyle yalnızlık ve depresyon sorununu ortadan kaldırmak için 58,5 milyon euro ayırdı. Türkiye ise KYK borcunu ödemeyen öğrencilere haciz gönderdi. Tweet bu kadar.”
Barış Özcan’ın böyle bir paylaşımı yok
Açıklamada “Tweet bu kadar” ifadesi geçtiğinden Barış Özcan’ın Twitter hesabına bakmak ilk seçenek. Özcan’ın kendi Twitter hesabının Nisan 2019’dan bu yana aktif olmadığı görülüyor. Açıklamada ise 2020 başında hayatımıza giren salgından söz ediliyor. Özcan’ın hesabında bu dönemde yapılmış böyle bir paylaşım yok.
Barış Özcan’ın Twitter hesabındaki son paylaşımı.
Teyit, e-posta yoluyla Barış Özcan’a da ulaştı. İddiadan Teyit’in aracılığıyla haberdar olan Özcan, 2019 yılından bu yana Twitter kullanmadığını, açıklamanın da kendine ait olmadığını söyledi.
Siyasi gündemi takip etmediğini aktaran Özcan, YouTube ve Instagram hesaplarındaki sınırlı paylaşımlarında sadece sanat, tasarım ve teknolojiye yer verdiğini açıkladı.
Alıntıyı başka birinin paylaşma ihtimaline karşı Twitter’da aradığımızda da bir sonuca ulaşamıyoruz. Arama motorlarında da herhangi bir sonuç çıkmıyor. Öte yandan Barış Özcan'a atfedilen paylaşım da zaten ilk olarak @selocicin adlı sosyal medya hesabından yapılmış.
Hollanda salgın nedeniyle gençlere bütçe ayırdı
Paylaşım Barış Özcan’a ait olmasa da, Hollanda’nın salgın nedeniyle gençlerin iyi olma hali için bütçe ayırdığı biliniyor. Hollanda hükümeti Covid-19 salgını nedeniyle gençlerin yaşadığı yalnızlık, kaygı ve depresyonla mücadele için 58,5 milyon euro kaynak ayırdı.
Öte yandan Türkiye’de üniversite öğrencilerinin Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) aldıkları öğrenim kredileri de sık sık gündeme geliyor. Türkiye'de 5 milyondan fazla KYK kredisi borçlusu bulunuyor. Borçlu mezunların temel endişesi maaşlarına haciz gelmesi.
Borcun ödenmemesi halinde gecikme zammı uygulanıyor. Kanuna göre KYK’nın verdiği burs, kredi ve nakdi yardımlar haczedilemiyor. Ancak borç ödenmediğinde vergi dairesi müdürlüklerine devrediliyor. Yine ödenmezse haciz başlatılıyor. Türkiye’de öğrenim kredisi borcu nedeniyle binlerce kişiye haciz uygulandığı haberlere yansımıştı.