Sosyalmedyada paylaşılan bir gönderide, Batman’da yaşayan Ayşe Arslanoğlu isimli bir vatandaşın, aralarında polis ve siyasilerin de bulunduğu kişilerce taciz edildiği ve yaşanan bu olaydan sonra intihar ettiği iddia edildi.
Verda Hanzade isimli kullanıcı tarafından 5 Mart 2019’da Twitter’da paylaşılan gönderide kendisinin, biri engelli 4 çocuğu olduğu ifade edildi. Ayrıca paylaşımda Arslanoğlu’na ait olduğu iddiasıyla bir fotoğraf ve imzalı mektup görselleri de yer aldı.
Bu gönderinin ardından Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da olayın ve mektubun gerçek olduğunu ifade eden bir paylaşımda bulundu. Gergerlioğlu’nun yaptığı paylaşım ise yaklaşık 3 bin 500 kullanıcı tarafından beğenildi.
Ancak Batman’da Ayşe Arslanoğlu isimli bir vatandaşın tacize uğradıktan sonra intihar ettiği iddiası doğru değil. Batman Valiliği söz konusu isimde bir kişinin nüfus kayıtlarında olmadığını duyurdu. Konu hakkında harekete geçen ve iki avukatı görevlendiren Batman Barosu da yaptığı araştırmada Batman’da Ayşe Arslanoğlu isimli birisinin olmadığını açıkladı. Bunlara ek olarak iddiayı ortaya atan kaynaklar paylaşımlarını kaldırdı.
Batman Valiliği açıkladı, Batman Barosu araştırdı
Olayın gündem olmasının ardından Batman Valiliği konu hakkında bir açıklama yaptı. Valilik, Batman’da Ayşe Arslanoğlu isminde bir vatandaşın olmadığını ve böyle bir intihar olayının gerçekleşmediğini açıkladı.
Batman Baro Başkanı Hamit Kaçan da yaşandığı iddia edilen olay hakkında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada iki meslektaşı görevlendirdiklerini ancak Ayşe Arslanoğlu isminde bir kayda rastlamadıklarını ifade etti.
Teyit konu hakkında telefonda görüştüğü Hamit Çakan, yaptığı açıklamada iddianın ortaya atıldığı ilk andan itibaren harekete geçtiklerini ve Batman’da Ayşe Arslanoğlu isminde birisine ulaşamadıklarını ifade etti. Ayrıca Çakan, barodan iki avukatı konuyu araştırmak için Batman’ın Kozluk ilçesine gönderdiklerini, yapılan araştırma neticesinde ilçede ocak ayından itibaren iki intihar vakasının yaşandığını, bu kişilerden birinin erkek diğerinin de kadın olduğunu ancak Ayşe Arslanoğlu hakkında bir bulgunun olmadığını sözlerine ekledi. İnsan hakları konusunda hassas olduklarının da altını çizen Çakan böyle bir olayın kendilerine intikal etmemesinin mümkün olmadığına da vurgu yaptı.
Ayşe Arslanoğlu’na ait olduğu belirtilen fotoğraf ve mektup hakkında ise internette yapılan araştırmalardan bir sonuç alınamadı.
İddiayı ortaya atan kaynaklar paylaşımları kaldırdı
Konu hakkında tartışmalar sürerken iddianın doğru olduğunu savunan Ömer Faruk Gergerlioğlu, 6 Mart 2019’da attığı bir tweette görüştüğü kaynağın kendisine deliler sunmadığını ve araştırmasının devam ettiğini açıkladı.
Gergerlioğlu 7 Mart 2019’da attığı başka bir tweette ise söz konusu iddialar hakkında yeterince araştırma yapmadan hareket ettiğini ve iddiaların arkasında insanların iyi niyetlerini suistimal etmek isteyen sahtekar çetesi olduğunu dile getirdi.
İddiayı Twitter’da paylaşan Gergerlioğlu, Verda Hanzade ve Emre Uslu gibi kullanıcılar daha sonra paylaşımlarını kaldırdı. Türkiye’den erişime kapalı olan Boldmedya isimli internet sitesinde yer alan “Batman olayı: Mağduriyet üzerinden dolandırıcılık” başlıklı bir haberde ise Ayşe Arslanoğlu’nun intihar ettiği şeklindeki paylaşımların “dolandırıcılık” amaçlı olduğu iddia edildi.
1 Mart 2019’da Teyit’te yayımlanan “Sözlük: Yanlış bilginin en yaygın 7 türü” başlıklı yazıda yanlış bilginin en yaygın türleri örnekleriyle açıklanıyor. Söz konusu bu örneği ise “Uydurma” kategorisine koyabiliriz. Uydurma kavramı ise “tamamı üretilmiş, herhangi bir gerçeklik payı taşımayan içerikler” olarak tanımlanıyor. İddiadaki bir diğer zorluk ise “olmayan” bir olayı kanıtlamanın zorluğunu içeriyor. Yine olmayan bir şeyi doğrulamanın zorluğu hakkında Teyit'te yayımlanan bir içgörü yazısına da ulaşmak mümkün.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise konu hakkında Batman Cumhuriyet Başsavcılığına 15 Mart 2019'da suç duyurusunda bulundu. Gergerlioğlu'nun başsavcılığa verdiği dilekçenin bir bölümünü ise aşağıda görülebiliyor.
Sonuç olarak Batman’da Ayşe Arslanoğlu isminde bir vatandaşın tacize uğradıktan sonra intihar ettiği iddiası doğru değil. Valilik ve Batman Barosu bahsi geçen isimde bir kişinin bulunmadığını açıkladı. Buna ek olarak iddiayı ortaya atan hesaplar ise paylaşımlarını kaldırdı.