Ataşehir Fatih Sultan Mehmet Hastanesi’nde koronavirüs tespit edildiği iddiası

Ataşehir Fatih Sultan Mehmet Hastanesi’nde koronavirüs tespit edildiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Hastanede koronavirüs tespiti değil, şüphesi üzerine önlem alınmıştı.

30 Ocak 2020'de Türkiye'de tespit edilmiş yeni koronavirüs vakası yoktu.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yayılan ve Teyit’e çok kez ihbar olarak gönderilen bir iddiaya göre, Ataşehir Fatih Sultan Mehmet Hastanesi’nde koronavirüs tespit edildi. İddia Facebook’ta Sezen Çiğdem adlı bir kullanıcı tarafından ortaya atıldı ve kişisel tanıklığa dayandırıldı. Kullanıcı daha sonra hastaneden bir fotoğraf da paylaşınca iddia sosyal medyada hızla yayıldı.

fatih sultan mehmet koronavirus 1 1

İlgili görsel tespit değil şüphe diyor 

Ataşehir’de bulunan Fatih Sultan Mehmet Hastanesi’nden 28 Ocak’ta yapılan paylaşımda Taylandlı bir hastada virüsün “tespit” edildiği öne sürülüyordu. Ancak bu iddiaya kanıt olarak paylaşılan görselde, hastanın tespit değil, şüphe üzerine izole bölüme alındığı açıkça görülebiliyor.

fatih sultan mehmet koronavirus 2

İddia sosyal medyada yaygınlaşınca, İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir bilgi notu yayınladı. Notta hastanenin ilgili bölümünün izole edilme sebebi ve vakayla ilgili detaylar da yer alıyordu. Buna göre, 28 Ocak saat 22.30 sularında hastane acil servisine ateş ve halsizlik şikayetiyle başvuran 19 yaşındaki kadın hasta, acil uzmanı tarafından değerlendirildikten sonra, koronavirüs şüphesiyle müşahede altına alındı. Açıklamaya göre kapıdaki not da, doktorun inisiyatifiyle başhekimliğin bilgisi dışında asıldı. Sonrasında yapılan testler, hastada koronavirüs olmadığını ortaya koydu. Hastanın sorunu, sıradan bir üst solunum yolu enfeksiyonu idi ve kısa sürede de taburcu edildi. 

Bilgi notuna göre, hastanenin hiçbir biriminde karantina uygulanmadı ve acil servis dahil tüm birimler hizmet vermeye devam ediyor.

Teyit konuyla ilgili daha fazla bilgi almak için hastane yönetimine ulaştı. Verilen bilgiye göre, hasta Taylandlı değil, Türktü. Ancak bir ay önce Çin'e gittiği için görevli doktor tarafından tedbiren gözetim altına alındı. Karantina uygulanmadı. Uyarıyı koyduran doktor hakkında da idari soruşturma başlatıldı. 

Ülkede koronavirüs vakası tespit edildiğine ilişkin Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde de bir bilgi yer almıyor

Salgınla ilgili istatistiklerde de yer almıyor

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün etkilediği ülkeler ve vaka sayılarını her günün sonunda resmi internet sitesi üzerinden yayınlıyor. Ülkeler tespit ettikleri vakaları örgüte bildirmek zorundalar. İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki vakada virüs tespit edilmiş olsa, bunu örgütün bir gün sonraki raporunda görebiliyor olmamız gerekirdi. Ancak örgütün 29 Ocak 2020 tarihli günlük raporuna göre, dünya genelinde virüsten etkilenen 16 ülke arasında halen Türkiye yok.

fatih sultan mehmet koronavirus 3

Son rakamlara göre dünya genelinde 6 bin 65 kişide virüs tespit edildi, 132 kişi de yaşamını yitirdi.

Daha önce de İstanbul Mimar Sinan ve İzmir Tepecik ile ilgili benzer iddialar gündeme gelmişti. Ancak şu ana kadar bu vakaların hiçbirinde virüs tespit edilmedi. 

Sonuç olarak Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde koronavirüs tespit edildiği iddiası doğru değil. Türkiye’de an itibariyle tespit edilmiş bir koronavirüs vakası yok.