Sosyal medyada yapılan bir paylaşımda “Apeel” etiketli gıdaların sağlığa zararlı olduğu ve yakında Türkiye’de satışa sunulacağı iddia edildi.
Apeel Sciences tarafından geliştirilen gıdaları daha uzun süre taze tutmaya yarayan teknolojinin sağlığa zararlı olduğu iddiaları farklı ülkelerde de yaygınlaşmıştı. İddialara göre Apeel etiketli ürünler göz hasarlarına ve çeşitli cilt reaksiyonlarına sebep olabiliyor.
Apeel Sciences, 2012’de James Rogers tarafından bitkilerden türetilen sürdürülebilir teknolojiler geliştirerek gıda tedariğinde kaliteyi korumak, atık oluşumunu önlemek gibi amaçlarla kuruldu. Apeel Sciences sözcüsü Jess Fitzgerald AFP Fact Check’e verdiği demeçte çıkan iddiaların geliştirdikleri teknoloji ile bir ilgisi olmadığını ve tüketilmesinin tamamen güvenli olduğunu ifade etti.
Apeel gıdaların raf ömrünü nasıl artırıyor?
Apeel, bir katkı maddesi olan mono ve digliseritler yağ asitleri kullanarak kabuklu meyvelerdeki oksidasyon ve nem kaybını yavaşlatmak için meyvelere “ikinci bir kabuk” ekleyecek toz halinde bir karışım üretiyor. Bu toz su ile karıştırılıp meyvelere uygulanıyor ve bu sayede kabuklu meyvelerin raf ömrü uzatılabiliyor.
Apeel’in kullandığı katkı maddesi mono ve digliseritler Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nce gıda kategorilerinde izin verilen gıda katkı maddeleri arasında gösterilmiş.
Bu madde aynı şekilde ABD ve Avrupa‘da güvenli olarak kabul edilmiş. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) düzenlemelerine göre mono ve digliseritler iyi üretim uygulamaları sınırlarını aşmadıkça bir istisna olmadan kullanılabiliyor.
Viyana Üniversitesi Beslenme Bilimleri Profesörü Jürgen König’e göre bu katkı maddeleri yağların sindirim sürecinde doğal olarak oluştukları için tüketilmelerinin güvenli olduğu kanıtlanmış. Yapılan bilimsel araştırmalarda da mono ve digliseritlerin sağlığa zararlı bir etkisi olmadığı ortaya konmuş.
Apeel’in sağlığa zararlı olduğu iddiaları nereden çıkıyor?
Apeel’in sağlığa zararlı olduğu iddiaları hatalı ilişkilendirmeden kaynaklanıyor. Tüketilmesi göz hasarlarına ve cilt reaksiyonlarına sebep olabileceği açıklanan esas ürün İngiliz üretici Evan Vanodine şirketinin Apeel ismiyle satılan bir çok amaçlı temizleyicisi.
Üretici, bu yanlış anlaşılmadan dolayı internet sitesine “Evan Apeel’ın Apeel Sciences ile hiçbir alakası yoktur ve meyve ve sebzeleri korumak için kullanılmamalıdır” uyarısını eklemiş.
Apeel’in gıdaların raf ömrünü uzatan bu hizmetinin yakında Türkiye’ye geleceğine dair bir açıklama bulunmuyor.