Ankara'daki Hitit heykelinin kaldırıldığı ve Mansur Yavaş tarafından yerine dikildiği iddiası

Ankara'daki Hitit heykelinin kaldırıldığı ve Mansur Yavaş tarafından yerine dikildiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Heykel, dikildiği tarihten bugüne yerinden hiç kaldırılmadı.

2017’de “her tarihi eserin yöresinde bulunması” iddiasıyla Çorum’a taşınması arzu edilen heykel, bir dönem tartışmalara konu olmuş fakat heykelin yerinde herhangi bir değişiklik olmamıştı.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyalmedyadapaylaşılan bazı gönderilerde Ankara’da Mithatpaşa Caddesi ve Atatürk Bulvarı’nın kesişimindeki meydanda bulunan Hitit Güneş Kursu Heykeli’nin Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı olmadan önce kaldırılmış olduğu, fakat Yavaş seçildikten sonra tekrar eski yerine dikildiği iddia edildi.

Facebook’ta 19 Temmuz 2019’da bir kullanıcı tarafından Hitit Güneş Kursu Heykeli’nin bir fotoğrafına “Sanki hiç kaldırılmamış gibi sessizce yerine kondu sağ ol Mansur Başkan!” ifadeleri düşülerek paylaşılan iddia şimdiye kadar yaklaşık 9 bin 600 paylaşım ve 660 beğeni aldı. 

hitit heykeli iddia gorsel

Ancak Ankara’daki Hitit Güneş Kursu Heykeli’nin Mansur Yavaş ABB Başkanı olmadan önce kaldırıldığı ve Yavaş’ın başkanlığı sonrasında yeniden dikildiği iddiası doğru değil. Heykel, dikildiği tarihten bugüne yerinden hiç kaldırılmadı. 2017’de dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdare Amiri Salim Uslu tarafından “her tarihi eserin yöresinde bulunması” iddiasıyla Çorum’a taşınması arzu edilen heykel, bir dönem tartışmalara konu olmuş fakat heykelin yerinde herhangi bir değişiklik olmamıştı. 

Hitit Güneş Kursu Heykeli’nin taşınması 2017’de gündemdeydi

Mayıs 2017’de dönemin AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu’nun Hitit medeniyeti ile ilgili eserlerin medeniyetin başkenti Hattuşaş’ı sınırları içerisinde barındıran Çorum’da bulunması gerektiği hakkındaki açıklamasının ardından pek çok haber sitesinde “Hitit Güneş Kursu Heykeli kaldırılıyor mu?” şeklinde iddialar yer aldı. 

https://www.facebook.com/erhansimsek.hitit/videos/1916093485346564/

Tartışmalar sürerken dönemin ABB Başkanı Melih Gökçek katıldığı bir televizyon programında “Hitit Heykeli'nin, Ankara'nın simgesi olmasıyla ne alakası var? Şu kadarını söyleyeyim; Verecek miyiz, vermeyecek miyiz öyle bir şey yok. Onlar dava da açıyorlarmış, bir bakarsın kazanırlar, mecburen tık diye veririz” şeklinde bir açıklama yapmıştı. Ardından 26. dönem Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka mecliste, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın cevaplaması isteği ile verdiği bir yazılı soru önergesinde bu konuda bir çalışma yürütülüp yürütülmediğini sordu. Fakat soru önergesi süresi içerisinde cevaplandırılmadığından Nazlıaka’nın soruları yanıtsız kaldı.

Salim Uslu tartışmaların ardından yaptığı başka bir açıklamada ne demek isteğini açıkladı. 5 Haziran 2017’de İhlas Haber Ajansı’nda (İHA) yer alan bir haberde Uslu, heykelin Ankara’da durabileceğini fakat şehrin sembolü olamayacağını ifade etti. Salim Uslu açıklamasının devamında Hititler’in Çorum’la özdeşleştiğinin ve başkentlerinin Çorum olduğunun altını çizerek 32 bin Hitit eserinin neden Ankara’daki müzelerde sergilendiğinin sorulması gerektiğini söylüyor. Uslu konuşmasında bu eserler için telif hakkı davasının da açılabileceğini belirtmiş.

Heykel dikildiği tarihten bugüne hiç kaldırılmadı

Sıhhiye’deki heykel 1978 yılında açılmıştı. Açılmasından önce ise heykelin altına bomba konulduğu iddia edilmişti. 2015’te ise heykelin boynuzlarından biri kırılmıştı. Fakat heykelin, dikildiği 1978 yılından günümüze kadar herhangi bir süreçte kaldırıldığına dair bir delile ulaşılamıyor. 

Söz konusu heykelle ilgili Haziran 2017’den sonra medyada herhangi bir haberin yer almadığı fark edilebiliyor. Haziran 2017’den Mansur Yavaş’ın belediye başkanı seçilip görevine başladığı Nisan 2019 tarihine kadar geçen süreçte GoogleHaritalar’dan ve Instagram’danbazıkullanıcılarınçeşitlitarihlerdepaylaştıklarıfotoğraflardanheykelinSıhhiye’deki yerinde olduğu görülebiliyor. 

heykel agustos 2017 1

Heykele ilişkin tartışmaların başladığı tarihten 2 ay sonra heykelin Google Sokak görüntüsü

heykel aralik 2018

Aralık 2018 görüntüleri

heykel ocak 2018

Ocak 2018 ’deki görüntüleri

Kullanıcılar ‘Ankara’nın resmi amblemi’ konusunda yanılmış olabilirler

Ankara Üniversitesi’nin internet sitesinden Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde de bulunan “Güneş Kursu”nun tunçtan yapılmış olup günümüzden yaklaşık 4250 sene önce dini merasimlerde kullanıldığı bilgisine ulaşılıyor

anadolu medeniyetleri

Hitit geyik figürlü güneş kursu

Sıhhiye’deki heykelde görülen “hitit geyik figürlü güneş kursu” figürü belediyenin şu an kullandığı logodan önce ABB’nin resmi amblemiydi. Güneş Kursu amblemi 1973’te dönemin Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Belediye Başkanı Vedat Dalokay tarafından belirlenmişti. 

abb amblem eski

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin eski amblemi

Melih Gökçek 1994’te Belediye Başkanı olarak seçildikten sonra ABB meclisi amblem değişikliği için bir karar aldı. Atakule ve 3 yıldızın bulunduğu şehir amblemi kararı Danıştay’ın daha sonra verdiği bir kararla iptal edildi. 2011’de ise “Gülen Ankara Kedisi” ile değiştirilmek istenen logo hakkında Danıştay yine bir karar vererek meclis kararını yine iptal etmişti. Bugün Ankara’nın resmi amblemi olarak kullanılan 5 yıldız, Atakule silüeti, 2 minare ve Ankara Kaleli logo ise 2011’den beri kullanılıyor.

abb_amblem

ABB’nin internet sitesinden resmi olarak sadece mavi zemin üzerinde beyaz ve mavi renklerde Atakule ve 5 yıldızlı amblemin kullanıldığı görülebiliyor. Ayrıca belediye meclisinin aldığı kararlarda da antetli kağıtlarda bu amblemin yer aldığı fark edilebiliyor. 

ankara ukome karari

Mayıs 2019’daki bir UKOME kararında yer alan antetli kağıttan da Atakule ve yıldızlı logonun resmi olarak kullanılmaya devam ettiği anlaşılıyor.

Mansur Yavaş göreve başladıktan sonra yaptığı bir açıklamada kendisine bir gün içerisinde Ankaralı vatandaşlardan gelen 10 talepten 3 ilâ 4’ünün amblemin değişmesi şeklinde olduğunu belirtti. Fakat bu durumun belediye meclisinde çoğunluğun AK Partili üyelerin elinde olması nedeniyle gerçekleşemeyeceğini belirten Yavaş, Hitit Güneş Kursu Heykeli’ndeki sembolün şehrin resmi olmayan amblemi olarak çeşitli yerlerde kullanılabileceğini ifade etti.

Bazı resmi olmayan pano ve afişlerde ise artık Ankara’nın simgeleri olarak Anıtkabir, Ankara Kalesi, Güneş Kursu ve resmi logonun birlikte kullanılmaya başlandığı görülebiliyor.

ankara yı sen planla logo

Ankara’yı Sen Planla’nın Temmuz 2019 tarihli afişi

Sonuç olarak Ankara’daki Hitit Güneş Kursu Heykeli’nin Mansur Yavaş ABB Başkanı olmadan önce kaldırılmış olduğu ve Yavaş’ın başkanlığı sonrası yeniden dikildiği iddiası doğru değil. Heykel şimdiye kadar hiç kaldırılmadı. 2017’de dönemin TBMM İdare Amiri Salim Uslu tarafından “her tarihi eserin yöresinde bulunması” iddiasıyla Çorum’a taşınması arzu edilen heykel bir dönem tartışmalara konu olmuş fakat heykelin yerinde herhangi bir değişiklik olmamıştı. Söz konusu iddia yanlış bilginin en yaygın 7 türünden “uydurma”ya örnek olarak gösterilebilir.