Ankara’da Ocak ayının ilk haftası etkisini gösteren yoğun kar yağışıyla birlikte, sosyal medyada yer alan iddiaların sayısı da arttı. Örneğin 7 Ocak 2020 tarihinde paylaşılan bir fotoğrafın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından yaptırılan kardan Atatürk heykelini gösterdiği iddia edildi. İddiayı gündeme taşıyan ise Ankara’nın eski belediye başkanı Melih Gökçek idi. İddia sosyal medyada 4 bin beğeni aldı.
Ancak Gökçek’in iddiası yanlış. Fotoğrafta yer alan kardan Atatürk heykeli, 2017 yılında Rize Çamlıhemşin’de düzenlenen bir şenlik için yapıldı.
Fotoğraf 2017 yılında düzenlenen şenlikten
İddiada yer alanfotoğraf, 2017 yılında Rize Çamlıhemşin’de 10. kez düzenlenen Kardan Adam Şenliği’nde çekilmiş.
Fotoğraftaki kişilerin montlarına "Ankara Büyükşehir Belediyesi" yazısı montajlanmış
İddiada yer alan fotoğrafta kardan heykeli yapan kişilerin montlarında Ankara Büyükşehir Belediyesi ibaresi görülüyor. Ancak bu yazılar fotoğrafa sonradan eklenmiş. Fotoğrafın 2017 yılından olan halindeki montların üstünde herhangi bir yazı yer almıyor.
Fotoğrafın 2017 yılındaki hali
İddiada paylaşılan fotoğraf ve eklenen yazılar
Şenlikte Atatürk’ün kardan heykelinin yapılmasının ise bir sebebi vardı. Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda yer alan Atatürk heykeli kaldırılarak, valilik önündeki tören alanına taşınmış ve taşınma Aralık 2016’da tartışmalara neden olmuştu. Şenlikte karara bir tepki olarak kaldırılan heykelin kardan bir benzeri yapılmıştı.
2016 yılında 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ndan kaldırılan Atatürk Heykeli’nin bulunduğu bölgeye Google Maps ile ulaşabiliyoruz. 2015 yılından alınan bir görüntüde Atatürk Heykeli görülebiliyor. Heykel meydandan kaldırıldıktan kısa bir süre sonra Rize Valiliği önüne taşınmış.
Google Maps’ten meydandaki Atatürk heykelinin 2015 yılındaki hali görülüyor.
Heykel günümüzde Rize Valiliği önünde
Sonuç olarak Gökçek’in iddiasında yer alan Mansur Yavaş’ın kardan Atatürk heykeli yaptırdığını gösteren fotoğraf, eski tarihli ve Rize’den. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden manipülasyon ve hatalı ilişkilendirmeye örnek.