Amazon ormanlarında DNA’sı değiştirilmiş anakondalar saklandığı iddiası

Amazon ormanlarında DNA’sı değiştirilmiş anakondalar saklandığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Anakondaların doğal yaşam alanı zaten Amazon ormanları.

Bu ormanlardaki anakondaların DNA’larıyla oynandığını gösteren bir bulgu ya da güvenilir bilgi yok.

Amazon ormanlarının derinliklerinde yaşayan anakondalar, insanlarla nadiren karşılaşıyor.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir iddiaya göre, gerçek hayatta Anaconda filmindeki gibi DNA’sıyla oynanmış yılanlar var. Instagram üzerinden paylaşılan iddiada anakondaların varlığının insanlardan gizlendiği ve Amazon ormanlarında yaşadıkları öne sürülmüş.

anaconda min

Ancak iddia doğru değil. Anakondaların doğal yaşam alanı zaten Amazon ormanları. Bu ormanlardaki anakondaların DNA’larıyla oynandığını gösteren bir bulgu ya da güvenilir bilgi yok. Amazon ormanlarının derinliklerinde yaşayan anakondalar, insanlarla nadiren karşılaşıyor.

Anakondalar Amazon ormanlarında yaşıyor

Anakondaların doğal yaşam alanı Amazon yağmur ormanları. Boa yılanı adı verilen türler arasında yer alıyorlar. Vahşi ve yırtıcı olan bu canlıların, boyları 30 metreye kadar çıkabildiği belirtiliyor. Etobur olan anakondalar balık, geyik, kuş, ördek, kaplumbağa gibi canlılarla besleniyorlar. Zehirsiz olan anakondaların sindirim sistemleri de diğer yılan türleriyle benzer. Avlarını nefessiz bırakana kadar sıkıp güçlü çeneleriyle ısırarak su altına çekiyorlar. Düşmanlarından da yine su altında saklanıyorlar. 

Anakondaların Amazon ormanlarındaki varlığı da insanlardan gizlenmiyor. İnsanlar bu canlılardan haberdarlar, hatta anakondaları derileri için avlayanlar da var.

Anakondaların DNA’sıyla oynandığına dair veri yok

Bilim insanları hayvanların genlerini genellikle onlara farklı nitelikler kazandırmak için değiştiriyor. Bu, DNA’nın kolayca kesilmesini ve yapıştırılmasını mümkün kılan gen düzenleme teknikleriyle mümkün oluyor. Gen manipülasyonu genellikle sığır, domuz, tavuk, keçi, koyun, köpek, kedi, balık, tavşan, maymun ve fare gibi hayvanlar üzerinde yapılıyor

Vahşi hayvanlar üzerinde yapılan genetik deneyler ise genellikle klonlamayla ilgili. Nesli tükenmekte olan hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde genetik çeşitliliğin korunması amaçlanıyor. Yılanlar üzerinde yapılan en önemli çalışma, farklı bir gövde yapısına sahip olmaları ve bacaklarının olmamasının nedenini keşfetmekle ilgiydi. Bilim insanlarının DNA üzerinde yaptığı deneyler sonucunda yılanların gövdelerinin diğer omurgalılardan farklı olmasının nedeninin uzuv oluşumunu sağlayan bir genle ilgili olduğu bulunmuştu. Ancak anakondalar üzerinde onları daha tehlikeli hale getirecek DNA deneyleri yapıldığına dair bir bilgiye rastlanmıyor.

Ayrıca Amazon havzası boyunca hem karada hem de suda yaşayan bu canlıların insanlarla pek içli dışlı olmadıkları da biliniyor. Ormanın derinliklerinde insanların yoğunluğunun az olduğu yerlerde yaşayan bu canlıların, insanlara saldırdığı olaylar da mevcut.

Filmdeki anakonda ile gerçekteki arasında farklar da var

İddiada kullanılan görsel 1997 yapımı aksiyon ve gerilim filmi Anakonda’dan alınmış. Film, Amazon ormanlarında bir Kızılderili topluluğu hakkında belgesel çekmek isteyen ekibin yolculukları sırasında ormanın derinliklerinde anakonda saldırısına uğramalarını konu ediyor. Filmde Jennifer Lopez, Jon Voight, Eric Stoltz gibi popüler isimler yer almış. Belgesel ekibinin ormanda kurtardığı bir kişinin anakonda yakalama amacıyla ekibi yanlış yönlendirmesi sonucu olaylar gelişiyor.

 

1997 yapımı Anaconda filminin fragmanı

Filmde de Amazon havzasındaki yeşil anakondalardan ilham alınmış, ancak özellikleri bakımından farklılıklar var. Filmdeki gibi devasa boyutlarda olan anakondaların Amazon ormanlarının derinliklerinde olduğuna dair anlatılar var, ancak varlıklarını gösteren kanıtlara rastlanmıyor. Film için mühendisler tarafından mekanik bir şekilde animatronik bir anakonda oluşturulmuş. Serinin daha sonra üç filmi daha yapıldı. 

Amazon yağmur ormanları biyolojik çeşitliliğin en fazla olduğu bölge. Amazon ormanları Güney Amerika, Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Bolivya, Surinam ve Fransız Guyanası ülkelerin sınırları içinde bulunuyor. Dünya iklimi açısından da büyük öneme sahip bu ormanlar, Güney Amerika’nın tamamında nem ve yağış oranlarını dengeliyor. Dünyanın en büyük ormanı olan Amazon, kalan yağmur ormanlarının büyük bir kısmını oluşturuyor. 

Sonuç olarak Amazon ormanlarında insanlardan gizlenen DNA’sıyla oynanmış anakondalar yaşadığı iddiası gerçeği yansıtmıyor. Anakondaların doğal yaşam alanı zaten Amazon yağmur ormanları, varlıkları saklanmıyor ve DNA’larıyla oynandığını gösteren bir kanıt da yok. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurmaya örnek.