HaberTürk’te 14 Kasım 2019’da katıldığı Teke Tek isimli programda Kara Kutu: Yüzleşme Vakti kitabı hakkında konuşan Soner Yalçın, kızamık aşısıyla ilgili Almanya’daki gelişmelerden de bahsetti. Yalçın’ın Teke Tek programında ifade ettiğine göre Almanya meclisinde kızamık aşısının zorunlu olması için yapılan oylama “kıl payıyla” kabul edildi. Yalçın, 14 Kasım 2019’daki programda tam olarak şu ifadeleri kullandı: “Almanya’da kızamık aşısı parlamentodan 429’du galiba, işte 100 milletvekili hayır dedi 63’ü çekimser kaldı ve çok kıl payı Almanya’da kızamık aşısı mecburi hale geldi.”
Ancak Almanya’da yapılan kızamık aşısı oylamasının meclisten “kıl payıyla” geçtiği iddiası doğru olmaktan oldukça uzak. Oylamaya katılan vekillerden 459’u ülkede kızamık aşısının zorunlu olması için “evet” oyu kullandı. Kızamık aşının zorunlu olmasını istemeyen vekil sayısı ise 89’da kaldı. 105 vekil ise çekimser olduğunu beyan etti. Yani başka bir ifadeyle kızamık aşısının zorunlu olması için evet diyen vekil sayısı, hayır oyu kullanan vekil sayısının beş katı!
Kızamık yasası farkla kabul edildi
Konuyla ilgili düzenlemenin gündeme geldiği yer Almanya Federal Meclisi. Yani ülkenin yasama organı. 1 Mart 2020'den itibaren kreş ve okullarda kızamık aşısını zorunlu kılan ve bunu beyan etmeyene aileler için 2 bin 500 euroya kadar para cezası uygulanmasının öngörüldüğü yasanın detaylarına meclisin internet sitesinden ulaşılabiliyor.
İnternet sitesinde yer alan grafikte 709 sandalyeli mecliste, evet diyenlerin yeşil, hayır diyenlerin pembe, çekimser kalanların mavi ve oylamaya katılmayanların gri renkle işaretlendiği görülebiliyor. Evet diyenleri temsil eden yeşil rengin diğer renklerle arasındaki farkın “kıl payı”ndan epey fazla olduğu sonuçlardan anlaşılabiliyor.
Meclisin sitesinde oylar partilere göre de incelenebiliyor. Grafikte kızamık aşısını zorunlu hale getiren yasaya 67 vekille en çok hayır diyen veren partinin, aşırı sağ Almanya için Alternatif (AfD) olduğu dikkati çekiyor.
Meclisteki 91 sandalyeyle üçüncü büyük parti olan AfD; yabancı, Avrupa Birliği ve kürtaj karşıtı politikalarıyla meşhur. DW’nin konu hakkında hazırladığı bir haberde göre AfD, Avrupa sınırlarının kapatılması, Almanya ulusal sınırındaki kontrollerin sıklaştırılması ve göçmen kamplarının Almanya dışında kurulmasını talep edip, sığınma hakkı reddedilenlerin ülkeden derhal sınır dışı edilmesi ve yabancıların ülkelerine geri dönmesi için finansal yardım istiyor.
Yasaya en çok hayır oyu veren ikinci parti ise “Die Linke” olarak bilinen Almanya Sol Partisi. Die Linke’den 17 vekil hayır oyu kullanmış. Parlamentoda 69 sandalyeye sahip olan Sol Parti, ülkenin sınır ötesi askeri misyonlarına karşı çıkan tek büyük parti. Parti aynı zamanda NATO'nun dağıtılmasını ve halihazırda 8,84 euro olan saatlik asgari ücretin 10 euroya çıkarılmasını istiyor.
Teyit’e yazar olarak katkı sağlayan ve Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü’nde Arş. Gör. Alper Kurşunel de Almanya’daki aşı tartışmaları hakkında şunları söyledi:
Ayrıca çokça gündeme getirilen ve bence yanlış anlaşılan konulardan biri de sanki Almanya gibi Avrupa'daki ülkelerde bir aşı karşıtlığı bulunmasıdır. Bu ülkede yaşayan insanlara sorarsaniz ya da günlük hayatı ele alırsanız durumun bizim ülkemizden şok farklı olmadığını görürsünüz. Yani Türkiye'de insanlar 15 aşı olurken Almanya'da insanlarin tek bir aşıyla hayatını sürdürmemektedir. Aşının kanunlarla zorunlu kılınması bambaska bir sosyolojik bir penceredir ve bir ülkede aşının kanunen zorunlu olmamasi o asinin zararli oldugu yanilgisini yaratmamalıdır. Aksine Almanya toplumundan sadece 1 asi olmasini degil çocuklukta 12, ergenlikte 1 ve yetişkinlik döneminde 1 olmak üzere toplam 14 aşı olmasını istemektedir.
Yalçın, bu oylamayı anlatırken, sayısal ifadeler kullanıyor. Verileri tahmini olarak aktardığı söylenebilirdi; ancak kendi ağzıyla 429 vekilin oylamaya evet dediğini söylüyor. Sonrasında bu yasanın “kıl payıyla” meclisten geçtiğini ekliyor. Yani oylamanın kıl payıyla meclisten geçtiği iddiası doğru değil. Oylamada yasaya evet diyenler, hayır diyenlerin yaklaşık beş katı. Oylamanın büyük bir farkla meclisten geçtiğini söylemek yanlış olmaz.