Alman kızlarının aşılı Türk erkeklerine ilgisi hakkındaki bir habere ait olduğu öne sürülen gazete kupürü

Alman kızlarının aşılı Türk erkeklerine ilgisi hakkındaki bir habere ait olduğu öne sürülen gazete kupürü

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

8 Eylül 1969 tarihli, orijinal Hürriyet haberinin başlığı “Esmer Türk erkekleri Alman kızlarının aklını çeldi”.

"Aşılı" ibaresi kupüre montajlanmış.

Haberi yapan Ayşegül Dora, orijinal haberin doğru olduğunu söyledi.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Maskelerinin üzerinde “Enjoy, I’m vaccinated” (Tadını çıkar, aşılıyım) yazılı turizm çalışanlarını izlediğimiz ve büyük tepki uyandıran tanıtım filminin hızla yayından kaldırılmasının peşine, sosyal medyada eski bir gazete kupürü yayıldı. 

Ayşegül Dora imzasının seçildiği kupürdeki haberin başlığı, “Aşılı Türk erkekleri Alman kızlarının aklını çeldi” idi. 

asili turk erkekleri iddia

Orijinal kupür manipüle edilmiş 

İlk kelimenin yazı tipinin diğerlerinden biraz farklı olduğu bariz olan kupürde, muhabirin adı olsa da gazete adı yazmıyor. Ayşegül Dora adını internette aradığımızda, geçmişte Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştığı bilgisine ulaşıyoruz. Ancak Cumhuriyet gazetesi arşivinde bu başlıkla bir haber yer almıyor. Hürriyet arşivine de açık kaynaklardan erişilemiyor. 

Bunun üzerine ilgili başlıkla bir arama yaptığımızda 5 Harfliler’de yayınlanan 27 Kasım 2015 tarihli “Türk Erkeği Efsanesi” başlıklı bir içeriğe ulaşıyoruz. Bu makalede, Türkiye basınının geçmişinden Türk erkeklerinin dayanılmaz cazibesi ile ilgili yapılmış haberlerin eleştirel bir derlemesi yapılmış. Makalede örnek verilen haberlerden biri de bizim aradığımız ve buradaki halinde Türk erkeklerinin sıfatı aşılılık değil esmerlik. 

asili turk erkekleri orijinal

Benzer bir derleme haber, Haberler.com’da da yayınlanmış ve kupür burada da yer alıyor. 

1969 yılında dünyada 4 milyona yakın insanı öldürdüğü düşünülen Hong Kong giribi pandemisi vardı. Ancak bu hastalığın aşısı yoktu. 

Dora: “Haber gerçekti”

Haber esmer Türk erkeklerine hayran Janin ve Ursula isimli iki kızına hayırlı bir kısmet bulmak için Hamburg’tan Türkiye’ye gelen bir baba ile yapılmış röportaj üzerine kurulu. Haberde genç kadınların bikinili fotoğrafları öne çıkarılmış. Peki bu hikaye ne kadar gerçekti? 

Gazeteci Ayşegül Dora ile iletişime geçip haberin hikayesini öğrenmeyi denedik. Dora bugün 75 yaşında, haberin detaylarını tam hatırlayamadığını, ancak bir mokampta o aile ile gerçekten konuştuğunu, yalan haber yazmak gibi bir adetinin olmadığını söyledi. Dora’nın aktardığına göre, o günlerde Almanya’daki genç kızlar Türk erkeklerine sahiden de hayrandı. O dönem gazeteciler, bikinili fotoğraflar da revaçta olduğundan, sık sık mokampları ziyaret eder ve fotoğrafları kendileri çekerlermiş. Bu haberdeki fotoğraflar da Dora’ya ait. 

1961 ile 1973 yılları arasında 2,7 milyon Türk Almanya’ya işçi olmak için yazıldı. 750 bini kabul edildi. Bugün Almanya’da 3 milyona yakın Türk yaşıyor. Almanlarla Türkler arasındaki evlilik bağları ise sanıldığı kadar yaygın değil. Almanya’da gerçekleşen toplam farklı ülkelerden evliliklerin yüzde 14’ü Türk vatandaşları ile gerçekleşmiş

“Aşılı” sıfatı, salt turizm geliri elde edilebilmesi için yerli halkın turistler karşısında küçük düşürülmesinin simgesi haline geldi. Türkiye’de 20 Mayıs 2021 itibariyle nüfusun yüzde 13,9’u aşılanmış durumda.