Alman doktorların koronavirüsün sahte olduğunu söylediği iddiası

Alman doktorların koronavirüsün sahte olduğunu söylediği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Alman doktor tarafından yapılan açıklamalarda, koronavirüsün sahte olduğu ifadesi yer almıyor.

Koronavirüsün grip virüsüne benzediği ve hükümetin aldığı önlemlerin abartılı olduğu ifade ediliyor.

Ayrıca bu doktorların virüsler hakkında yorum yapabilecekleri bir uzmanlıkları da yok.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda Alman doktorların koronavirüsün sahte olduğunu belirttiği iddia edildi. Doktorların açıklamaları bazı haber sitelerinde de yer aldı. 

Ancak bir grup Alman doktor tarafından yapılan açıklamalarda, koronavirüsün sahte olduğu ifadesi yer almıyor. Koronavirüsün grip virüsüne benzediği ve hükümetin aldığı önlemlerin abartılı olduğu ifade ediliyor. Ayrıca bu doktorların virüsler hakkında yorum yapabilecekleri bir uzmanlıkları da yok. 

Doktorların basın açıklamasında virüsün sahte olduğu söylenmiyor

Almanya’da Ärzte für Aufklärung (Doctors for Education) olarak bilinen 350’ye yakın kişiden oluşan bir doktor grubu bulunuyor. Bu doktorlardan Heiko Schöning ve Walter Weber, 7 Mayıs 2020 tarihinde Demokratik Direniş adlı bir basın toplantısı yaparak Covid-19 için alınan hükümet kararlarının ve salgının abartıldığını düşündüklerini söylüyor. Hükümetin Covid-19 konusunda şeffaf olmadığına inanıyorlar. Schöning’e göre bu salgına karşı geliştirilecek aşılar konusunda da tedbirli davranılması gerekiyor. Heiko Schöning, Claus Köhnlein gibi isimler virüsün tehlikeli olmadığını, yatak istirahati ve limonlu su gibi önlemlerle geçeceğini söylüyor. 2009’da yaşanan domuz gribinde de sürecin benzer işlediği ve hükümetin en kötü senaryoları dile getirdiğinden bahsediliyor. Gruba göre Covid-19 bir veba salgını değil ve bu nedenle önlemler de abartılı. 

Açıklama boyunca hükümet politikaları ve virüsün ciddiye alınmaması gerektiği gibi ifadeler bulunsa da, koronavirüsün sahte bir virüs olduğu söylenmiyor.

Covid-19’un grip benzeri bir virüs olduğunu söylemek ise doğru değil. İkili, farklı virüs ailelerinden geliyor. Koronavirüs ailesinde influenza yani grip virüsü yok. Yol açtıkları hastalığın benzer semptomları olduğu bilinse de, bulaş hızları, kuluçka süreleri gibi özellikleri birbirinden tamamen farklı. Bir başka ayrıntı ise virüs yeni olduğundan insanların mühim çoğunluğunun Covid-19’a bağışıklığının bulunmuyor olması. Koronavirüs, grip virüslerine benzeseydi, eldeki mevcut bilgilerle ilaç ve aşı da hızla geliştirilebilir ve salgın durdurulabilirdi. Dünya Sağlık Örgütü de bu küresel salgının yeni bir virüsten kaynaklandığını belirtiyor.

Doktor Schöning’in bir başka iddiası Correctiv tarafından yanlışlanmış

Ärzte für Aufklärung grubundaki doktorlardan Heiko Schöning’in Almanya’da yapılan PCR yani burun ve boğazdan sürüntü yöntemiyle örnek alınarak hastalığı teşhisi amaçlayan testlerle ilgili de bir açıklaması bulunuyor. Açıklamalar, salgınının o kadar da kötü olmadığı ve enfekte olmuş insan sayısının belirtilenden çok daha az olduğu iddiası ile bağlantılı. Schöning’e göre PCR testi yüzde 80 yanlış sonuç veriyor. Bu ve benzer açıklama yapan doktorların iddiaları Almanya’da yayılınca, konuyu Alman doğrulama ekibi Correctiv de incelemiş. Yazıda konuyla ilgili görüşü alınan uzmanlar ise iddiaların doğru olmadığını ve hata payının çok daha az olduğunu söylüyor. Dahası, Stuttgart Merkez Enstitüsü’ne göre yanlış pozitif sonuçlar alınması neredeyse imkansız.   

Almanya’da Covid-19 tedbirlerine karşı eylemler yapılıyor

Almanya’da Ärzte für Aufklärung grubunda yer alan doktorların Covid-19’la ilgili alınan önlemlere karşı oldukları biliniyor. Mart ve Nisan aylarında gerekli tüm ameliyatların yüzde 90'ının ertelenmesi ya da yapılmamasının 2,5 milyon kişiye bakılmadığı anlamına geldiğini ifade ediyorlar. Yani gruptaki isimlere göre abartılı önlemler nedeniyle diğer hastalar da mağdur ediliyor. Grubun büyük çoğunluğunu doktorlar oluşturuyor. Bu doktorların ise çoğunlukla pratisyen hekim olduğu görülüyor. Basın açıklamasında görülen Heiko Schöning bir psiko-onkolog olduğunu belirtiyor. Psiko onkoloji kanserin psikolojik, sosyal, davranışsal ve etik yönleriyle ilgilenen bir alan. Bir başka isim Olav Müller-Liebenau da pratisyen hekim, ancak doğal tedavi yöntemleri uyguladığına dair bilgiler var. Psikosomatik tıp olarak adlandırılan yöntemle de tıbbın yeterince açıklayamadığı, bedensel belirtiler ile kendini gösteren ruhsal sorunları tedavi ettiği görülüyor. Yine bu isimler arasında hipnoterapi, homeopati gibi alternatif tıp yöntemlerini kullanarak tedavi uyguladığını ifade eden başka doktorlar da bulunuyor. Doktorların branş ve uzmanlıklarına bakıldığında mikrobiyoloji ve enfeksiyon alanlarında olmadıkları yani, Covid-19’un grip benzeri olduğu ve abartılmaması gerektiği fikirlerini tam olarak nasıl edindikleri bilinmiyor. 

Basında grubun bu çıkışlarıyla ilgili de bazı haberler yer alıyor. Bill ve Melinda Gates’in koronavirüsün arkasında olabileceği veya koronavirüsün tamamen bir yalan olduğu gibi düşünceleri dile getirenler de var. Bilimsel şüpheciliği teşvik eden Alman örgütü GWUP sözcüsü Bernd Harder'e göre, Ärzte für Aufklärung grubu modern tıbba karşı ve ilaç endüstrisini eleştiriyor. Ancak son günlerde bu grubun dışında da Almanya’da Covid-19’la ilgili alınan tedbirlere ve hükümete karşı bazı protestolar yapılıyor. 

Koronavirüs sahte ya da üretilmiş değil 

Koronavirüsün sahte olduğu iddiası, virüsün laboratuvarda üretilerek kasten yayıldığını öne süren komplo teorileri ile de akraba. Ancak Covid-19’la ilgili yapılan bilimsel tüm çalışmalarda bu virüsün bir taşıyıcı hayvan vasıtasıyla insanlara bulaştığı ardından da insandan insana bulaşın başladığı bilgisi yer alıyor. Koronavirüsler, 1960’lı yıllarda tanımlanmış ve insanları hasta eden tipleri olduğu geçmiş yıllardaki SARS ve MERS gibi hastalıklarla da anlaşılmış. Bugün Covid-19 olarak bildiğimiz SARS-CoV-2 de tıpkı SARS ve MERS gibi insan koronavirüsleri arasında yer alıyor ve hayatımıza yeni girdi. Dünya Sağlık Örgütü de hastalığın yeni olduğunu her fırsatta dile getiriyor.

Sonuç olarak sosyal medyada Alman doktorların koronavirüsün sahte olduğunu söylediği iddiası doğru değil. Bir grup doktor koronavirüsün grip benzeri bir virüs olduğunu ve Almanya’da hükümetin Covid-19’a karşı aldığı önlemleri eleştiriyor. İddia bu haliyle yanlış bilginin türlerinden çarpıtmaya örnek.