Alişan ve Çağla Şıkel’in sağlık çalışanları erişemezken Covid-19 aşısı olduğu iddiası

Alişan ve Çağla Şıkel’in sağlık çalışanları erişemezken Covid-19 aşısı olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Alişan ve Çağla Şıkel Sinovac aşısının Türkiye’deki üçüncü faz çalışmaları gönüllü grubundalardı.

Alişan’ın ve Şıkel’in olduğu aşının plasebo mu gerçek aşı mı olduğu bilinmiyor.

11 Ocak 2021 itibariyle Sinovac aşısının yaygın uygulaması başlamadı.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan gönderilerde şarkıcı Alişan’ın bir sabah programında canlı yayın sırasında aşı olması eleştirildi. Bazı kullanıcılar, Türkiye’de aşılamanın yapılmasına başlanmaması ve sağlık çalışanlarına dahi aşı yapılmamasına rağmen, Alişan’ın aşı olmasından şüphelendi ve herkesten önce torpille aşıya eriştiğini iddia ya da ima etti. Benzer bir eleştiri ve iddia geçen günlerde Çağla Şıkel için de gündeme gelmişti.  

-

Alişan canlı yayında aşı gönüllüsü oldu

Alişan ve Demet Akalın’ın sunduğu ve Star TV’de yayınlanan Sabah Sabah isimli programın 5 Ocak 2021 tarihli 105. bölümünde, Alişan’ın Covid-19 aşısı için gönüllü olduğunu beyan ettiği izlenebiliyor. 

Yayının YouTube üzerinden erişilebilen kaydında, şarkıcı Alişan’dan deneme prosedürüne uygun olarak kan ve PCR örnekleri alınıyor. Programın iki gün sonra yayınlanan 7 Ocak 2021’deki bölümündeyse, canlı yayınla Alişan’ın test yaptırdığı hastaneye bağlanılıyor ve Alişan’a kameralar önünde enjeksiyon yapılıyor. Alişan gönüllü olduğunu bu yayın sırasında da belirtiyor.

Alişan gelen tepkilerin ardından Twitter hesabından çalışmalara gönüllü olarak katıldığını yeniden açıkladı; uygulamayı canlı yayında aktarmalarının sebebinin, hastalıktan kurtulmanın tek yolunun aşı olduğunun altını çizmek olduğunu belirtti. İddia konusu yayından önce medyaya yansıyan bazı haberlerde de Alişan’ın aşı gönüllüsü olduğu belirtiliyordu.

Çağla Şıkel de, 30 Aralık 2020’de Instagram hesabı üzerinden yaptığı bir açıklamayla Sinovac aşısının üçüncü faz çalışmaları için 18 - 59 yaş arası kişilerin başvurabileceği gönüllü programında olduğunu söylemişti. Şıkel bakanlığa başvurusunun kabul edildiğini, görüntülerin yanlış anlaşıldığını belirtmişti.

Enjeksiyonun içeriği bilinmiyor 

Diğer yandan bu isimlere enjekte edilenin plasebo mu yoksa gerçek aşı mı olduğu bilinmiyor. Aşı çalışmalarının en geniş kısmını oluşturan üçüncü fazda, çift kör randomize deneyler yapılıyor. Yani ne uygulayan, ne de gönüllü aldığı maddenin içeriğinden haberdar oluyor. Böylece plasebo etkisinin bertaraf edilmesi sağlanıyor. 

Sinovac'ın Türkiye’deki gönüllü çalışmaları da Ekim 2020’de başlamıştı. Aralık ayında ilk ön değerlendirme raporunu yayınlayan şirket, çalışmaların devam edeceğini belirtmişti. BioNTech-Pfizer’ın aşılarının üçüncü faz çalışmalarının bir kısmı da Türkiye’de yürütülmüştü. Bu aşının son faz çalışmaları tamamlandı, ancak Sinovac için halen gönüllü olunabiliyor.

Türkiye’de yaygın aşılama başlamadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 Aralık 2020’deki Bilim Kurulu toplantısı sonrası Türkiye’de aşılamanın dört ayrı grup şeklinde yapılacağını açıklamıştı. İlk grupta sağlık çalışanları, 65 yaş üzeri kişiler, kronik rahatsızlığı olanlar, huzurevi ve bakımevinde kalanlar ve engelliler yer alıyor. İkinci aşamada polis, asker, öğretmen, adliye çalışanı ve cezaevi çalışanlarına aşı yapılacak. Üçüncü grupta hizmet sektörü çalışanları, dördüncü grupta ise diğer insanlar var. Sağlık Bakanı Koca “Ocak, Şubat, Mart gibi en geç Nisan’da üçüncü aşamadaki kişileri aşılamayı hedefliyoruz.” dedi.

Türkiye’de yaygın aşılama 11 Ocak itibariyle başlamış değil. Bakan Koca’nın en yakın tarihli açıklaması ise 8 Ocak 2021 tarihli. Koca, valiler ve il sağlık müdürleriyle yaptığı toplantıda aşının uygulanması için hazırlıkların devam ettiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce yapılan çeşitli açıklamalardan aşının öncelikli olarak risk grubunda olanlara ve sağlık çalışanlarına yapılacağı anlaşılıyordu.

Sağlık Bakanlığı’nın 81 ilde uygulanması için yayımladığı 8 Ocak 2021 tarihli bir genelgede ise Bakanlık aşıların uygulanması için tüm hastanelerde “aşı uygulama odaları” yapılmasını istedi. Bunun üzerine Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Bircan Kayaaslan, aşıların bu odalarda öncelikli olarak 65 yaş üstüne ve sağlık çalışanlarına yapılacağını söyledi.