Eski devlet bakanı Ali Babacan’ın parti kuracağı iddiası siyasette uzun zamandır konuşulan önemli başlıklardan. Partinin ne zaman kurulacağı, kimlerin dahil olacağı hatta hangi kesimden oy alacağı konusunda birçok tartışma söz konusu. Babacan’ın kuracağı belirtilen partiyle ilgili tartışmaların yoğunluğu, ortaya atılan yanlış haber sayısını da fazlasıyla artırır cinsten.
O iddialardan biri de Kemal Özkiraz’dan geldi. Avrasya Araştırma Başkanı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Babacan’ın partisinin adının belli olduğunu duyurdu ve “partinin ismi Akıl ve Bilim Partisi”dedi. Özkiraz gönderisinde partinin kısaltmasının AB olacağını ve bunun Avrupa Birliği’ne vurgu olduğunu da belirtti. Paylaşım kısa sürede binin üzerinde beğeni aldı. İddia Ulusal Post, Haber.com, Sosyal Manşet ve @politicturk kullanıcı adına sahip Twitter hesabı üzerinden de paylaşıldı.
Ancak iddia yanlış. Babacan’ın kuracağı partinin adı 26 Kasım 2019 itibariyle belli değil. İddiayı ortaya atan Kemal Özkiraz, bu bilgiyi kendisinin uydurduğunu açıkladı.
İddiaları Özkiraz ortaya attı
Paylaşımı ilk yapan kişi Avrasya Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz. Özkiraz tweetini attıktan sonra çeşitli haber siteleri de bu iddiayı haberleştirdi, bazı kullanıcılar da Twitter hesaplarından yorumlarda bulundu. Hatta eski milletvekillerinden Melda Onur “Yok artık” tepkisini gösterdi.
İddia yaygınlaştıktan bir süre sonra, Kemal Özkiraz bir tweet daha attı ve haberi ‘uydurduğunu’ belirtti. Planlama aşamasına ilişkin WhatsApp kayıtlarını da Twitter hesabından paylaşacağını açıkladı.
Özkiraz, bu paylaşımı yapmasının ardındaki motivasyonu açıkladı ve “Amaç ‘CHP yalan haberle baş edemiyor’ diyenlerin haksız olduğunu ve ufacık bir Twitter hesabından yazılan bir yalanın bile ne kadar hızlı ve kontrolsüz yayıldığını göstermek” tweetini attı. Ardından da WhatsApp yazışmalarını takipçilerine sundu. Özkiraz’ın bu tweetle bahsettiği konu ise Sözcü’den Rahmi Turan’ın yazısıyla başlayan “Saraya giden CHP’li” tartışması. Hatırlanacağı gibi Turan bir yazısında, CHP’li önemli bir ismin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlığı için bir araya geldiğini iddia etmişti. İlerleyen günlerde bu ismin Muharrem İnce olduğunu açıklamış, İnce ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu görüşmeyi şiddetle reddetmişti.
Özkiraz’ın açıklaması sonrası bazı siteler haberi internet sayfalarından kaldırdı, ancak Google’da haber arama ekranında hala konuyla ilgili paylaşımlara rastlanabiliyor. Linklere tıklandığındaysa sayfalara ulaşılamıyor.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitesinden de Türkiye’de kayıtlı siyasi partilerin listesine ulaşılabiliyor. En son 20 Kasım 2019 tarihinde güncellenen listede de “AB” kısaltmasının 6 Haziran 2018’de kurulan Adalet Birlik Partisi’ne ait olduğu görülebiliyor.
Sonuç olarak Kemal Özkiraz’ın paylaşımı, kendisinin de sonradan açıkladığı gibi, gerçeği yansıtmıyor. Özkiraz bu tweeti, sosyal deney yapmak amacıyla ve yanlış haberin yayılma hızını göstermek için kendisinin uydurarak attığını açıkladı. Paylaşım yanlış bilginin en yaygın yedi türünden “uydurma” kategorisine örnek gösterilebilir.