AK Parti’nin evde kalma vergisi için yasa teklifi hazırladığı iddiası

AK Parti’nin evde kalma vergisi için yasa teklifi hazırladığı iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Ak Partili vekillerce hazırlanıp meclise sunulmuş böyle bir yasa teklifi yok.

Haber kurgu içerikleri üreten bir hesap tarafından paylaşılmış.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Ocak günü yaptığı “Gençlerimiz genç yaşta evlenemiyor. Çoğu 30’u aşkın evleniyor ya da evde kalıyor” açıklaması, bekarlık meselesini bir anda Türkiye gündeminin en mühim başlıklarından biri haline getirdi. Açıklamaları izleyen en dikkat çekici iddia da, AK Partililerin 30’una gelip halen evlenmeyenlerden bekarlık vergisi alınmasını öngören bir yasa teklifi hazırladığıydı. İddia, sosyal medyada yaygın bir şekilde paylaşıldı; Manşet Haber, halkwebhaber, mynet, Tele1 gibi haber sitelerinde de yer aldı.

evde kalma vergisi

Hesap kurgu içerikler üretiyor

Haberi geriye doğru izlediğimizde, 10 Ocak 2020 tarihli parlamentohaber.com’un paylaşımına gidiyoruz. Parlamentohaber.com ise bu haberi, kaparoz.com’dan almış. 

evde kalma vergisi2

Kaparoz.com’un sloganı ise, “yalan, dolan, iftira”; yani site parodi içerikler üretmek için kurulmuş. Hatta sitede içeriklerin kurgu niteliğiyle ilgili bir uyarı da paylaşılıyor. 

evde kalma vergisi3

evde kalma vergisi6

TBMM gündeminde böyle bir teklif yok 

TBMM’nin sitesine giderek, böyle bir yasa teklifi olup olmadığına bakmak da mümkün. TBMM yasa teklifi sorgulama platformundan ilgili aramalar yapıldığında herhangi bir sonuca ulaşılamıyor. 

evde kalma vergisi4

evde kalma vergisi5

Türkiye Cumhuriyeti anayasasına göre, kimse özel hayatın gizliliğine müdahale edemez (madde 20) ve vergi de mali güce göre (madde 73) alınır; medeni hale göre değil

Bazı internetsiteleri iddiayla ilgili Teyit’in uyarıda bulunduğunu da öne sürdü. Ancak bu bilgi de yanlıştı; Teyit geçtiğimiz günlerde konu hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Sonuç olarak, 30 yaşın üzerindeki bekarların vergilendirilmesi için kanun teklifi hazırlandığı iddiası gerçeği yansıtmıyor. Parodi içerikler üreten bir platform tarafından ortaya atılan iddia, yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurma ve parodiye örnek.