Ahbarüz Zaman isimli kitabın koronavirüs salgınını önceden bildiği iddiası

Ahbarüz Zaman isimli kitabın koronavirüs salgınını önceden bildiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

İbrahim Bin Salukiyye adında bir yazara ait Ahbarüz Zaman isimli bir kitap yok.

ünümüze ulaşan Ahbarüz Zaman isimli iki kitap var; bunlar farklı tarihlerde, farklı yazarlar tarafından yazılmış Arapça tarih ve kelam eserleri.

İddiada belirtilen ifadeler bu kitapların ikisinde de yer almıyor.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada, haber sitelerinde ve WhatsApp gruplarında paylaşılan bir iddiaya göre İbrahim Bin Salukiyye tarafından yazılan Ahbarüz Zaman (Ahbar-uz Zaman) isimli kitap, yeni koronavirüs salgınını önceden bilmişti. Arapça kitaptan bir bölüm paylaşılarak, 2020 yılında yaşanan yeni koronavirüs salgınına işaret edildiği, çekirge istilasından bahsedildiği ve Mayıs ayında bir depremin olacağının öngörüldüğü iddia edilmiş. 

Kitaptan alınan bölüm çevrilerek şu ifadelerin yazıldığı öne sürülmüş: ''İki rakam eşit olunca (20=20), o zamanın hastalığı yayılınca, hacılar ziyaretten men edilince, velveleler gizlenince, çekirge istilası olunca, Rum meliki ani bir hastalıkla ölünce, kardeş kardeşten korkunca, çöldeki Yahudiler gibi olduğunuz zaman, fiyatlar yükselip işler kesata uğradığı zaman, çocukların saçlarını ağartan insanların üçte birinin öleceği temelleri yıkan Mayıs depremini bekleyin.''

ahbaruz zaman iddia haber min

Ancak iddia doğru değil. İbrahim Bin Salukiyye adında bir yazara ait Ahbarüz Zaman isimli bir kitap yok. Günümüze ulaşan Ahbarüz Zaman isimli iki kitap var; bunlar farklı tarihlerde, farklı yazarlar tarafından yazılmış Arapça tarih ve kelam eserleri. İddiada belirtilen ifadeler bu kitapların ikisinde de yer almıyor.

Ahbarüz Zaman isimli kitaplar kehanetler öne sürmüyor

Günümüze ulaşan Ahbarüz Zaman isimli iki eser var. Bu eserlerden biri 1435 yılında Abdülkerim Muhammed Nasr tarafından, diğeri de 1416 yılında Ebü’l-Hasan Ali Mesudi tarafından yazılmış. İki eserin de satışı İrşad Kitabevi tarafından yapılıyor. Ancak bu kitaplar birer kehanet kitabı değil. İddiada belirtilen depremler ve salgınlarla ilgili herhangi bir ifade de içermiyorlar. Yaklaşık bin yıl öncesine ait bu kitapların kategorileri, tarih ve kelam. 

ahbaruz zaman kitapları

Günümüze ulaşan Ahbarüz Zaman isimli kitapların kapakları

Öte yandan iddiada kitabın yazarı olarak belirtilen İbrahim Bin Salukiyye isimli bir yazara, İslam edebiyat tarihinde rastlanmıyor. İnternette arama motorlarında ve İslam Ansiklopedisi’nde ismi arattığımızda hiçbir sonuca ulaşamıyoruz. 

Metnin uydurma olduğunun bir diğer kanıtı da Arapça metinde ‘20=20’nin Latin rakamları ve miladi takvime göre yazılmış olması. Tarihi bir Arapça metinde sayılar Arap alfabesiyle yazılır. Bununla birlikte Arapça bir metinde yazarın hicri değil de, miladi takvimi baz alması da akla yatkın değil.

Ürdün doğrulama platformu Fatabyyano da iddiayı ele aldığı yazısında Ahbarüz Zaman isimli kitaplarda metinde belirtilen ifadelerin geçmediğini ve metinde Arapça hatalar yapıldığını ifade etmiş. İddiada belirtilen yazarla ilgili bir bilgi olmadığı da belirtilmiş. Arapça metinde aslında Mayıs değil Mart ayı zikrediliyor. Ayrıca Ahbarüz Zaman isimli kitabı yazan Mesudi’nin de geleceğe dair kehanetlerde bulunduğuna dair bilgiye rastlanmadığı ifade edilmiş. Mesudi’nin kitabının PDF’ine de ulaşılabiliyor.

Sonuç olarak iddiada belirtilen ifadeler günümüze ulaşan Ahbarüz Zaman isimli kitaplarda geçmiyor. İbrahim Bin Salukiyye isminde biri tarafından ele alınan bir eser de yok. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurmaya örnek.