Afyonkarahisar'da bin 53 kitap okuyan çocuğun Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiği iddiası

Afyonkarahisar'da bin 53 kitap okuyan çocuğun Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Türk’ün kırdığı rekor, sadece Çocuk Rekorları ismindeki bir organizasyon tarafından tescillenmiş.

Guinness’te “En Çok Kitap Okuma” diye bir kategori yok.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Anadolu Ajansı, TRT Türk, Yeni Şafak, Hürriyet Kelebek, Yeni Çağ Gazetesi ve Twitter’da Çapa Mag isimli bir hesap tarafından 26 Kasım 2019’da paylaşılan iddiaya göre, Afyonkarahisar’da yaşayan ve dört ayda bin 53 kitap okuyan sekiz yaşındakiMahir Atabey Türk, “En Çok Kitap Okuma” rekoruyla Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

mahir atabey turk min

İddia yanlış. Türk’ün kırdığı rekor, sadece Çocuk Rekorları ismindeki bir organizasyon tarafından tescillenmiş. Guinness’te “En Çok Kitap Okuma” diye bir kategori de yok. 

Guinness Rekorlar Kitabı’na girmedi

Mahir Atabey Türk’ün kırdığı rekorla ilgili bilgiye Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden ulaşılabiliyor. Etkinlik sırasında çekilmiş çeşitli fotoğrafların da yer aldığı sitede Guinness’ten bahsedilmemiş. Etkinliğe il sınırları içerisindeki birçok okulun müdürü de katılmış. 

mahir atabey odul foto 2 min

Sekiz yaşında olduğu belirtilen Türk’ün fotoğraflarında, elinde tuttuğu ödül de seçilebiliyor. Ödül, herhangi bir Guinness rekoru kırıldığında verilen sertifikadan farklı. 

mahir atabey odul foto 3 min

guinnes gercek sertifika min

Türk’ün elinde tuttuğu sertifika ile Guinness’in orijinal sertifikaları birbirinden farklı.

Türk’ün elindeki sertifikada yer alan logo internette aratıldığındaysa, karşımıza Çocuk Rekorları isimli bir organizasyon çıkıyor. 

afyon cocuk sertifika min

Rekoru, Çocuk Rekorları isimli bir organizasyon tescillemiş

Teyit, Çocuk Rekorları’nın organizasyonunu üstlenen Aydın Türkgücü’ne ulaştı. Türkgücü rekorun kendi girişimleri olan Çocuk Rekorları çatısı altında tescillendiğini, Mahir Atabey Türk’ün Guinness Rekorlar Kitabı’na girmediğini doğruladı. 

Türkgücü, çocukların dünya genelinde yaş sınırından dolayı rekor kırma girişiminde bulunamadıklarını, Çocuk Rekorları ile bu engelin aşılmaya çalışıldığını söyledi. 

Çocuk Rekorları’nın uyguladığı standartlarsa şimdilik Türk Standartlar Enstitüsü (TSE) tarafından onaylanmış değil. Ancak Türkgücü, rekor değerlendirmelerinin uluslararası rekor girişimlerinde olduğu gibi, bir heyet eşliğinde gerçekleştiğini belirtti. Türk’ün okuduğu bin 53 kitap da öğretmenlerince rapor edilmiş; organizasyon bu raporları inceleyerek sertifika düzenlemiş. 

Organizasyonun internet sitesinden de anlaşılacağı üzere rekor denemesinde bulunmak isteyenler bireysel olarak organizasyona başvuru yapabiliyor. Sitede “Dünya Çocuk Rekorları” isimli kategori açıklanırken sosyal faaliyetlerle “çocuklarda olumlu duyguların uyandırılmasıyla iyi alışkanlıklar kazanmalarını sağlayıp, istenmeyen davranışların yerinin istenilen davranışlarla değiştirilmesi” gibi amaçlar güdüldüğü ifade edilmiş. 

Guinness için bireysel başvurularda yaş sınırı 13

Guinness’in kendi sitesinde yapılan kısa bir aramada "En Çok Kitap Okuma" isimli bir rekor olmadığı görülüyor. Guinness’in sitesinde bireysel rekor başvuruları için kıstaslardan biri de yaş sınırını geçmiş olmak. 13 yaşından büyük çocuklar Guinness’e bireysel rekor denemesi başvurusunda bulunabiliyor; 13 yaşın altındakiler içinse ailenin izni zorunlu. 

guinness kistaslar min

Çocuk Rekorları’nın danışmanlarından biri Cem Yılmaz’a sürekli dava açan Orhan Kural

Çocuk Rekorları internet sitesinde proje yürütülürken danışmanlık alındığı belirtilen bir isim dikkat çekiyor. Prof. Dr. Orhan Kural, daha önce Türkiye’deki bazı Guinness Rekoru girişimlerinde değerlendirmelerde bulunmuş. Kendi internet sitesindeki bilgilerden yola çıkarak Kural’ın bir süre Guinness’in Türkiye’deki danışmanı olarak görev yaptığı söylenebiliyor. Orhan Kural’ın ismi daha önce ünlülere açtığı davalarla medyaya yansımıştı. Cem Yılmaz’a filmlerinde sigaraya özendirdiği gerekçesiyle açtığı dava ve yine 2018’de Yılmaz’ın attığı tweetler yüzünden açtığı manevi tazminat davası bunlardan bazıları

Orhan Kural’ın ayrıca Çiftlik Bank’ın Sakarya’da bulunan bir arazisinin açılış törenine katıldığına dair fotoğraflar da basında yer almıştı. Açılışta Kural, Mehmet Aydın’a bir de ödül takdim etmişti. Kural, Çiftlik Bank skandalının patlak vermesi üzerine yaptığı açıklamada araziye dünyada protein zenginliğiyle bilinen mavi yumurtanın (Güney Amerika tavuklarından elde edilen bir yumurta türü) üretimini görmeye gittiğini fakat tavukları göremediğini, Aydın’ın dolandırıcı olduğunu o an hissetmediğini belirtmişti. O dönem çiftliğin mavi yumurta üretiminde Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi gündeme gelmiş, ancak Kural başvuru yapmamış.

cem yilmaz a dava acan profesor orhan kural 11209728_3318_m min

Sonuç olarak Mahir Atabey Türk’ün kırdığı “en çok kitap okuma” rekoru Guinness tarafından değil, Çocuk Rekorları isimli bir organizasyon tarafından tescillenmiş. Bu organizasyona bireysel olarak çeşitli alanlarda rekor başvurusu yapılabiliyor. 8 yaşındaki Türk’ün okuduğu bin 53 kitabın raporları öğretmenleri tarafından tutulmuş ama bu rekor girişiminde izlenen standartlar Guinness’inki ile aynı değil. Söz konusu iddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden “çarpıtma”ya örnek olarak gösterilebilir.