Adnan Oktar’ın New Scientist dergisi tarafından övüldüğü iddiası

Adnan Oktar’ın New Scientist dergisi tarafından övüldüğü iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ
Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Harun Yahya mahlaslı Adnan Oktar’ın sitesinde yapılan ve buna bağlı olarak sosyal medyada zaman zaman yayılan bir paylaşımda New Scientist dergisinin 22 Nisan 2000 tarihli sayısındaki Burning Darwin (Darwin’i Yakmak) başlıklı bir makalede Adnan Oktar’ın “Dünyada evrim teorisine karşı yürütülen entelektüel kampanyada eserlerinin önemli bir yeri olduğunu vurguladığı” iddia edildi. Söz konusu paylaşıma göre New Scientist, Adnan Oktar’ın uluslararası bir kahraman olduğunu ve kitaplarının İslam dünyasının her yanına yayılmış olduğunu belirtmişti.

adnan oktar new scientist 1

Ancak New Scientist’in 22 Nisan 2000’deki sayısındaki “Burning Darwin” başlıklı makalede Adnan Oktar’ı övdüğü iddiası doğru değil. New Scientist’in ilgili sayısında böyle bir makale yok; “Burning Darwin”, ilgili sayının başlığı. New Scientist’e atfedilen sözler ise Doç. Dr. Ümit Sayın’a ait. Bu sözlerin, içinde verildiği bağlama bakıldığında, Adnan Oktar tarafından evrim - yaratılışçılık tartışmasında defalarca hedef alınan ve evrim teorisini destekleyen Ümit Sayın tarafından, Adnan Oktar’ı ve yükselen yaratılışçılığı eleştirmek amacıyla söylediği görülebiliyor.

New Scientist evrim teorisini savunuyor

Öncelikle, New Scientist’in 22 Nisan 2000 sayısıda iddia edildiği gibi “Burning Darwin” başlıklı bir makale bulunmuyor. “Burning Darwin”, ilgili sayının iki temasından biri. Dünya genelinde yaratılışçılık fikrinin güç kazanmasını işleyen nüsha, Boğaziçi Üniversitesi kütüphanesinde bulunabiliyor.

new scientist dergi kapak

Bir bilim ve teknoloji dergisi olan New Scientist, evrim teorisini savunuyor. Dergi, 11 Aralık 2008’de “Yaratılışçılığın İslam’da kök salması nasıl engellenir” başlıklı bir röportaj da yayımlamış. Bu röportajda, yaratılışçı ve evrim karşıtı olan Adnan Oktar’ın da adı geçiyor. Yaratılışçılık karşıtı ve evrim teorisini savunan birçokmakaleye ev sahipliği yapan derginin 22 Nisan 2000 sayısının 16 sayfası, o dönemde güç kazanan yaratılışçılık inancına ayrılmış. Bu 16 sayfa içerisinde yaratılışçılığın yayılması hakkında bir giriş makalesi, bir yaratılışçı ile röportaj, yaratılışçılarla davalık olan bir jeoloji profesörünün hikayesi, bilimin her şeyi açıklama iddiasının (“bilimin dinleşmesinin”) bir geri dönüşü olarak yaratılışçılığın yükselişini ele alan bir makale, yaratılışçılar ile tartışma deneyimlerini ele alan ve püf noktalar sunan bir makale ve konu hakkında kısa bir literatür taraması bulunmakta.

İlgili sözler New Scientist’e ait değil ve bağlamından koparılmış

Harun Yahya mahlaslı Adnan Oktar’ın ismi, bu 16 sayfada yalnızca bir paragrafta geçiyor. “Unnatural Selection” (Doğal olmayan seçilim) başlıklı makalede yayınlanan ve derginin 38. sayfasında bulunan bir infografikte, Doç. Dr. Ümit Sayın’ın Adnan Oktar hakkındaki sözleri aktarılıyor.

new scientist infografik

Çeşitli ülkelerde yaratılışçılıkla alakalı birtakım gelişmeleri gösteren bu infografiğin altında Sayın’ın yaratılışçılık ve Harun Yahya hakkındaki ifadeleri şu şekilde tercüme edilebilir:

“1985 yılında eğitim konusunda yetkili Türk makamları Amerikan yaratılışçılarından İncil referansları çıkarılmış vaziyette yaratılışçı metinlerin Türkçe’ye tercümelerini istedi. Winconsin-Madison Üniversitesi’nde görevli Türk bilim insanı Ümit Sayın’a göre, Türkiye’den çıkan yaratılışçı kitaplar, Amerikan yaratılışçılarını alıntılarken bir yandan da Batılı seküler toplumlara yönelik eleştiriler ekleyip onları taklit ediyor.

Geçen sene, Türk bilim insanları, yaratılışçı Bilim Araştırma Vakfı’na (BAV) karşı, yaydıkları evrim karşıtı metinlerde kendilerinin hedef gösterilmesinden ötürü açtıkları davayı kazandı. BAV, Darwin, Yahudiler ve kapitalizm karşıtı çok sayıda kitabıyla bilinen Harun Yahya mahlaslı esrarengiz bir yazar veya yazarlar ile bağlantılı. Sayın’a göre, pahalıya mal olduğu belli olan bu kitaplar bedava dağıtılıyor. “(Harun Yahya) uluslararası bir kahraman. Kitapları İslam dünyasının tamamına yayılmış durumunda. O, kendi İslami yaratılışçılığını geliştirdi”. Harun Yahya’nın Malezyalı bir takipçisi de jeolojist Ian Plimmer’ı Avustralya’da taciz dahi ediyor.”

Doç. Dr. Ümit Sayın’ın bu sözleri her ne kadar bağlamından koparıldığında Adnan Oktar’ı övüyor gibi görülse de kendisi yaratılışçılık karşıtı bir bilim insanı. Sayın’ın 1999’da Aykut Kence ile beraber yazdığı “Islamic Scientific Creationism: A New Challenge in Turkey” (İslami bilimsel yaratılışçılık: Türkiye’de yeni bir zorluk) başlıklı makalesinde görülebileceği üzere kendisi Adnan Oktar’a bağlı olan BAV’ı ve genel olarak İslami yaratılışçılığı “sahte bilim” (pseudoscience) olarak niteliyor ve bu akımı bilime ve Türkiye’deki laik sisteme yöneltilmiş bir tehdit olarak görüyor. Nitekim Adnan Oktar’ın harun-yahya.orgadresindekiçeşitliyazılarıincelendiğinde de kendisinin evrim teorisini savunan Ümit Sayın’ı defalarca hedef aldığı görülebilir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Ümit Sayın’ın bu sözlerinin övgü içerdiğini iddia etmek zor görünüyor.

New Scientist “kahramanlık” övgüsünü yalanlamış

Son olarak, New Scientist’in de bir Twitter kullanıcısının şikayeti üzerine bu iddiayı 3 Nisan 2014 tarihinde yalanladığı görülüyor. @tristanmf rumuzlu bir Twitter kullanıcısının New Scientist’e hitaben attığı “Harun Yahya sizin onun bir kahraman olduğunu söylediğinizi iddia ediyor” şeklindeki tweet, New Scientist’in resmi hesabı tarafından “Alakası yok - muhtemelen bu röportajdan yapılan yanlış bir aktarım” ve “Aslında biz onun kitabının gülünç biçimde yanlış ve hatalarla dolu olduğunu (bu linkte) belirttik” şeklinde cevaplanmış.

new scientist cevap

Her ne kadar iddianın çıktığı kaynak bahsedilen röportaj olmasa da ilk tweette New Scientist tarafından paylaşılan röportaj yukarıda adı geçen “Yaratılışçılığın İslam’da kök salması nasıl engellenir” başlıklı röportaj. İkinci tweette atıf yapılan ve Adnan Oktar’ın kitabını gülünç ve hatalarla dolu olarak niteleyen habere ise buradan ulaşılabilir.

new scientist cevap2

Sonuç olarak New Scientist’in 22 Nisan 2000’deki sayısında “Burning Darwin” başlıklı bir makalede Adnan Oktar’ı övdüğü iddiası doğru değil. Bu nüshada böyle bir makale yok. “Burning Darwin”, ilgili sayının başlığı. New Scientist’e atfedilen sözler ise Doç. Dr. Ümit Sayın’a ait. Ümit Sayın ise evrim teorisini desteklediği bilinen bir bilim insanı ve Adnan Oktar’ı kahraman ilan etmesi olası gözükmüyor.