Adana’da 20 Mart pazar günü yürüyüş yapmak isteyen Furkan Vakfı mensuplarına polis izin vermedi ve şiddet uyguladığı görüntüler yayınlandı. Bunun üzerine sosyal medya platformlarında yaygın bazı paylaşımlarda, polisin bir kadını ittiği görülen görüntüdeki kişinin kadın kılığına girmiş bir erkek olduğu iddia edildi.
Araştırmaya o günden haber ve görüntüleri tarayarak başlıyoruz. Pek çok medya kurumu ve sosyal medya hesabı tarafından paylaşılmış görüntüler var; ancak polisin bir kadına vurduğu görüntüler, vakfın Twitter hesabında da paylaşılmış.
Videoda “Kaldırımda savunmasız bir şekilde duran Furkan Hareketi mensubu bayana başörtülü polis gözü dönmüşçesine saldırıyor” yazıyor.
Furkan Vakfı’na yakın Fatma Kardaş isimli biri bulunuyor
Konuyla ilgili BBC Türkçe ve Bianet tarafından yayınlanan haberlerde bu kişinin isminin Fatma Kardaş olduğu belirtilmiş.
İsmi araştırdığımızda, bu isme ait Twitter hesabına ulaşıyoruz. Hesabın biosunda “İslam davasının hizmetçisi” ifadesi var; Furkan Vakfı’nın lideri sayılan Alparslan Kuytul ile aynı soyadını taşıyan kişilerin hesapları retweet edilmiş; pazar yaşananlara dair görüntü ve mesajlar paylaşılmış. Hesabın konum bilgilerinde Adana yazıyor, profil ve kapak fotoğrafında “Furkan gönüllüleri serbest bırakılsın” mesajı yer alıyor. Buradan Furkan hareketi içinde Fatma Kardaş isimli biri olduğunu anlıyoruz.
Kişinin katıldığı canlı yayınlar var
Fatma Kardaş yürüyüşten bir gün sonra, 21 Mart tarihinde TV5’te yayınlanan bir programa katılarak yaşadıklarını anlatmış. Kardaş yayında da “Furkan Vakfı Gönüllüsü” diye tanıtılmış. Bu yayınlardan kişinin cinsiyetinin çarpıtılmış olabileceğine dair bir şüphe oluşmuyor.
Görüntüdeki kişi Fatma Kardaş
Teyit kişiyle konuşmak için bizzat Kardaş’a da ulaştı. Kardaş görüntülerdeki kişinin kendisi olduğunu belirtti.
Görüntülerde polis kendisini ittikten sonra, arkadan bir başka kişinin yardıma geldiği görülüyor. Kardaş, kendini almaya gelen kişinin komşusu ve yakını Güler Göncü olduğunu da söyledi.
Göncü’nün sosyal medya hesaplarını incelediğimizde, bu kişinin de Furkan Vakfı’na ait gönderileri paylaştığı görülüyor.
Kardaş, Teyit’e o günden plastik merminin isabet etmesiyle oluşan darp raporunu da iletti. Rapor 21 Mart günü Kardaş adına hazırlanmış.
Kardaş’ın yayında gözüken yüzüyle, yürüyüşteki yüz kıyaslamak net bir görüntü olmadığından mümkün değil, ancak görüntülerde kişinin ayağında açık renk ve çok ince tabanlı bir ayakkabı olduğu görülüyor. Kardaş Teyit’le o gün giydiği bu ayakkabıların görüntüsünü de paylaştı.
Ayakkabının yukardan görünümü
Yani görüntülerdeki kişi Fatma Kardaş, pazar günü yürüyüşte polis şiddetine uğrayanlardan biri.
İddiada yer alan cümle ise hiçbir güvenilir haber sitesinde yer almıyor.
Furkan Vakfı üyeleri 20 Mart Pazar günü Adana’da tutuklu sekiz gönüllüleri için Cevat Yurdakul Caddesi’nde yürüyüş yapmak istemiş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yürüyüşü yasadışı olarak nitelemiş, ancak şiddet uygulayan bazı memurlar hakkında soruşturma açıldığını duyurmuştu.