Sosyal medya platformlarında ortaya atılan bir iddiaya göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde aşılı olup Covid-19 geçirenlere ivermektin, aşısızlara ise ölmeleri için remdesivir veriliyor. İddia ile aslında doğru tedavi olan ivermektin verilmek suretiyle aşının işe yaradığı sonucu elde edilmek istendiği, aşısızları kırılgan göstermek içinse, “zehirli” remdesivir tedavisi uygulandığı ima ediliyor.
ABD’de Covid-19 tedavisinde ivermektin kullanılmıyor
İvermektin aslında hayvanları tedavi etmek için üretilmiş bir parazit enfeksiyonu ilacı. Bazı durumlarda insanlar için de kullanılıyor. Covid-19 pandemisi sırasında da olası antiviral etkileri nedeniyle gündeme gelmiş, ancak anlamlı bir etkinlik göstermediği ve güvenli olduğu kanıtlanmadığından bu tedavi için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayı alamamıştı.
“FDA ivermektini ne hayvanlarda ne de insanlarda Covid-19’un önlenmesi ya da tedavisi için yetkilendirmedi ya da onaylamadı. İvermektinin bu tedavi için etkili ve güvenli olduğu gösterilmedi.”
Nitekim ABD’de Covid-19 hastaları için hazırlanan tedavi protokolüne göre, hastalara ivermektin verilmiyor. FDA’da bu konuda bir uyarı metni de yayınlamıştı.
İlginizi çekebilir: Hindistan’da ivermektin kullanımıyla Covid-19’un bittiği iddiası
Yani ülkede aşılı ya da aşısız, hiçbir Covid-19 hastasının tedavisinde bu ilaç kullanılmıyor.
Remdesivir ağır ve orta durumlu hastalarda kullanılıyor
İddiada ortaya atılan bir diğer unsur ise remdesivirin insanları öldürdüğü. Remdesivir Covid-19’un tedavisinde yetkilendirilmiş antivirallerden biri. Aslında Ebola virüsüne karşı geliştirilen ilaçlardan olan remdesivirin Covid-19 tedavisinde kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından da öneriliyor. Remdesivir, sadece Covid-19’a bağlı olarak gelişen şiddetli semptomların tedavisi için ve hastaneye yatan hastalarda kullanılıyor.
Yani Covid-19 hastalarının tedavisine aşılı ya da aşısız olduklarına göre değil, hastalıklarının seyri ve şiddetine göre karar veriliyor. Aşısızlar hastalığı ağır geçirmeye ve hastaneye yatmaya daha eğilimli olduklarından remdesivir tedavisini daha sık alıyor olabilirler. Ancak bunun hastaları öldürmek değil, bilakis yaşatmak için olduğu bilimsel çalışmalarla da kanıtlanıyor.
Bir hastayı göre göre ölüme göndermek büyük bir suç. Böyle organize komplonun bugüne kadar sıfır cezasızlıkla gelmesi mümkün olmazdı. ABD’de de bu gibi durumlarda doktorlar yaptırımlarla karşı karşıya kalabiliyor.
İddiayı ortaya atan isim “ünlü” bir aşı karşıtı
İddianın kaynağı Rumble isimli aşı karşıtlığı ile ünlü bir video platformu. Rumble videoları aşı karşıtları ve komplo teorisyenlerinin buluşma merkezi haline geldiği için YouTube tarafından engellenmişti. İlgili iddia ise, avukat Thomas Renz’in sözlerine dayandırılmış.
Renz kendini Covid-19 aşılarını durdurmak konusundaki “gönülsüz lider” olarak tanımlıyor. Yani öncelikle bir aşı karşıtı. Reuters, Renz’in bilgileri aldığını iddia ettiği CMS bazlı Medicare Tracking System diye bir sistemin olmadığını öğrendi. CMS de böyle bir yayınları olmadığını açıkladı.
Sistemde dataların yayınlandığı bölüme ise en son 2019 yılında veri girişi yapılmış, yani Covid-19 aşılaması sonrasında 48 bin kişinin hayatını kaybettiğine dair herhangi bir veri bu sistemde bulunmuyor. Dolayısıyla Renz’in ortaya attığı bu rakamın kaynağı belirsiz.
ABD’de Aşı Olumsuz Olay Raporlama sistemi (VAERS)’te aşı sonrası etkilere dair raporlar toparlanıp yayınlanıyor. Sistem, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ile FDA tarafından yönetilen bir aşı güvenliği programı. Ancak VAERS açık erişimli bir sistem ve güvenilir değil. Sağlık görevlileri aşılamadan sonra herhangi sebepten kaynaklanan ölümü buraya bildirmek zorunda. Öte yandan herhangi biri de buraya rapor girebiliyor. Dolayısıyla buraya girilen raporlar öncesinde doğrulanmıyor ve yanlış da olabilir. Dünya Sağlık Örgütü Mart 2021’de aşıyla bağlantılı ve belgelenmiş ölüm olmadığını duyurmuştu.
Aynı iddia başka platformlarca da yalanlandı.