Sosyal medyada paylaşılan , Oda Tv ve Cumhuriyet gibi internet siteleri tarafından yapılan bir haberde, A Haber kanalında 11 Ocak 2019’da yayınlanan “Satır Arası” isimli programa katılan “Prof. Dr. Mark Thomas” adlı kişinin “Harward” Üniversitesi’nde çalışmadığı iddia edildi.
Kaç Saat Oldu isimli sayfa tarafından A Haber’in Harvard’ta olmayan bir kişiyi canlı yayına çıkardığı iddiasıyla atılan tweet yaklaşık bin kişi tarafından beğenildi.
Mark Tomass Harvard Üniversitesi’nde çalışıyor ancak profesör unvanına sahip değil
Harvard Üniversitesi’nin uzaktan eğitim programı olan Harvard Extension School’un internet sitesinde Mark Tomass hakkında bilgilere rastlanabiliyor. Sitede Tomass, bağımsız akademisyen olarak ifade ediliyor. Bunun yanı sıra kendisinin profesör olduğuna dair bir kanıt yok. Nitekim, Harvard Extension School’da kendisinin PhD, yani doktora mezunu olduğu belirtiliyor. Yine Tomass hakkında verilen bilgilere bakıldığında dünyanın çeşitli ülkelerinde ekonomik sistemler üzerine dersler verdiği, daha sonra Ortadoğu’daki organize suçlara ve sivil çatışmalara yöneldiği görülebiliyor.
Buna ek olarak Harvard Üniversitesi’nin internet sitesinde kendisinin öz geçmişine ulaşmak mümkün. Tomass’ın öz geçmişi incelendiğinde Northeastern Üniversitesi’nden 1991 yılında doktorasını tamamladığı anlaşılıyor. Son olarak 2009 yılından beri Harvard Üniversitesi’nin uzaktan eğitim bölümünde eğitmen olarak çalıştığı fark edilebiliyor.
Mark Tomass’ın Linkedin hesabına da ulaşılabiliyor. Hesabı incelendiğinde Harvard Üniversitesi’ndeki Extension School’da çalıştığı bilgisi yer alıyor. Mark Tomass’ın 2016 yılında yayımladığı “The Religious Roots of the Syrian Conflict: The Remaking of the Fertile Crescent” isimli bir kitap da bulunuyor.
Harvard Extension School tarafından 5 Kasım 2018’de YouTube’a yüklenen görüntülerde Tomass’ın Finansal Piyasaların Ekonomisi isimli ders hakkında bilgiler verdiği de görülebiliyor.
Oda Tv ise daha sonra haberini güncelleyerek söz konusu kişinin Harvard Üniversitesi’nde bulunduğunu ancak profesör olmadığını belirtti.
Ayrıca Tomass'ın 9 Ocak 2019 tarihinde A News'a da çıktığı görülebiliyor.
"Profesör bir unvan değil genel bir tabir"
Mark Tomass, isminin yanlış yazıldığını ve "Profesör" ifadesinin bir unvan olarak yanlış bir şekilde aktarıldığını, Harvard'da eğitmen olarak çalıştığını teyit.org'a belirtti. Bu açıklamaya ek olarak Tomass, okuldaki öğrenci ve hocaların kendisine "profesör" dediğini, bu ifadenin okulda ders verenler için genel bir terim olduğunun altını çizdi.
Tomass'ın Teyit'e yaptığı açıklamadan da anlaşılabileceği gibi "Profesör" ifadesi üniversite içerisinde eğitim veren tüm akademisyenleri kapsayan bir ifade olarak kullanılıyor. Bu genel hitap şeklinin Türkiye'deki üniversitelerde "Hoca" ile denk düştüğünü belirtebiliriz. Hatta ABD'deki lise seviyesindeki okullarda da eğitim veren kişilere "Profesör" deniyor. Bir kullanıcı tarafından Medium'da akademik unvanlar hakkında yazılmış bir yazıyaya ulaşmak mümkün. Yazıda, “Profession” kelimesinin İngilizce dilindeki karşılığı meslek becerisi kazanmak amacıyla “öğretim” faaliyetinde bulunma anlamına geldiği, dolayısıyla "Profesör"ün mesleki beceri, bilgi veren “öğretici” anlamında kullanılan bir unvan olduğu ifade ediliyor. Örneğin, Tomass'ın özgeçmişine bakıldığında daha önce Çek Cumhuriyeti'ndeki Masaryk Üniversitesi'nde "Associate Professor" olarak çalıştığı görülebiliyor. Yani kendisinin bu unvanı Türkiye'deki Doçent unvanına tekabül ediyor. Yine kendisinin daha önce "Assistant Professor" yani Doktor Öğretim Üyesi olarak değiştirilen "Yardımcı Doçent" olarak çalıştığı kurumlar görülebiliyor. Son olarak Tomass'ın özgeçmişinde Florida Atlantic Üniversitesi'nde "Adjunct Lecturer" olarak görev yaptığı anlaşılıyor. Bu ifade ise ders başına ücret alan ve girdiği dersler haricinde üniversitede bir sorumluluğu bulunmayan kişileri tanımlıyor. Tomass şu anda Harvard Üniversitesi'de "Instructor" olarak çalışıyor. Bu ifade ise doktora yeterliliğine sahip kişilerin okullarda verdiği eğitimlere denk düşüyor.
Sonuç olarak, A Haber’in Harvard’da çalışmayan bir profesörü canlı yayına çıkardığı iddiasının doğru olmadığını söylemek mümkün. Buna karşılık söz konusu kişinin Harvard Üniversitesi’nde profesör olarak çalışmadığı da fark edilebiliyor. A Haber’in ise canlı yayında Harvard Üniversitesi’nin ve Mark Tomass’ın ismini yanlış yazdığı anlaşılıyor.