Sosyal medyada paylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak gönderilen WhatsApp’ta dolaşan bir fotoğrafın 26 Eylül 2019’da İstanbul’da yaşanan depremin ardından 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yaşanan çökmeyi gösterdiği iddia edildi.
Ancak fotoğrafın, 26 Eylül 2019 gerçekleşen İstanbul depreminin ardından 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yaşanan çökmeyi gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğrafta yer alan nesne köprünün bakımı için kullanılan ve yatay olarak hareket eden bir platform. Köprünün altında beliren ise Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) 32'inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla köprüye astığı pankart.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü çökmedi
Yaşanan depremin ardından sosyal medya gündem olan görüntüler hakkında Teyit, Karayolları 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Bakım İşletme Başmühendisliği ile telefonda görüştü. Yetkililer, köprüde herhangi bir çökme olmadığını, köprüde bulunan platform yardımıyla Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bayrağının asıldığını ifade etti.
Anadolu Ajansı tarafından aynı gün içerisinde çekilen bir fotoğrafta da Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bayrağının 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne asıldığı görülebiliyor.
Sosyal medyada kullanıcılar tarafından köprünün altındaki platform ve bayrağın farklı açıdan çekilmiş fotoğrafları bulunuyor. Bir kullanıcı tarafından çekilen fotoğrafta köprünün altındaki platform ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bayrağı net olarak görülebiliyor.
Buna ek olarak Radyo Trafik İstanbul isimli Twitter hesabı da köprünün altında bulunan platformdan fotoğraflar paylaştı. Teyit, Radyo Trafik İstanbul ile görüşerek fotoğrafların güvenilir kaynaklar tarafından çekildiği bilgisine ulaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konu hakkında açıklama yaparak “Köprüleri kullanmayın” paylaşımlarına tepki gösterdi.
Köprünün altında bulunan platformun olduğu başka bir fotoğrafa da ulaşmak mümkün. Bahsi geçen platformlar köprü altında hareket ederek bakım, onarım ve benzer işler için kullanılıyor.Yine bir kullanıcı tarafından YouTube yüklenen görüntülerde de 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün altında çalışan platformun çalışma anı görülebiliyor.
İstanbul Belediyesi tarafından canlı olarak yayımlanan trafik yoğunluğu haritalarında da köprülerdeki trafiğin seyrinde bir anormallik olmadığı görülebilir.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün çöktüğünü gösterdiği iddia edilen fotoğrafın sosyal medyada en çok paylaşılan yanlış bilgi türlerinden “hatalı ilişkilendirme” kategorisine yerleştirmek de mümkün.