NASA'nın 2016 JG12 isimli göktaşının 2024'te dünyaya çarpacağını söylediği iddiası

NASA'nın 2016 JG12 isimli göktaşının 2024'te dünyaya çarpacağını söylediği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Göktaşı 2024 yılında dünyaya en yakın konumundan geçecek ama çarpması beklenmiyor.

Meteor risk listesinde de değil.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Bazı haber sitelerinde, ABD Uzay ve Havacılık Ajansı’nın (NASA) kontrol altına alınmazsa 2024 yılında dev bir asteroidin dünyaya çarpacağını söylediği iddia edildi. 

asteroid dunyaya carpacak iddiasi

2016 JG12 isimli asteroid dünyayla çarpışmayacak

İddianın yer aldığı haber sitelerinde göktaşının adının 2016 JG12 olduğu söylenmiş. Bu kilit kelime ile çeşitli uzay ajanslarının sitelerinde arama yaparak gerçekten risk oluşturup oluşturmadığına bakabiliriz. 

NASA'nın Sentry isimli sisteminde bu asteroid ile ilgili bir arama yapıldığı zaman risk listesinde yer almadığı görülüyor. Yine NASA'nın sitesinde haberlerde ya da diğer makalelerde bir araştırma yapıldığında asteroidin riskli olduğuna dair içeriğe de rastlanmıyor.

Asteroidin yörüngesini Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) sitesinden izleyebiliriz. Buna göre dünya ile bu gök cismi, yakın olsalar da çarpışmadan yollarına devam edecek. 

nasa orbit viewer

Simülasyona göre 2016 JG12 meteoru dünyadan 17 milyon kilometre uzakta olacak ve herhangi bir risk oluşturmayacak. 

2016 yılında tespit edilen 110 metre çapındaki 2016 JG12 isimli asteroid hakkında ESA'nın sitesinde farklı bilgilere de ulaşılabiliyor. Bu verilere göre meteor risk listesinde değil. 

nasa risk list report

Sitede asteroidin dünyaya en yakın konumda olacağı bir sonraki tarihin, 3 Kasım 2024 olacağı görülüyor. 

Asteroidin yörünge hareketinden yapılan öngörülere göre, dünyaya en yakın konumda olacağı 2024 yılında bile, bizden 17 milyon 45 bin 382 kilometre uzakta olacak. Bu, dünyanın aya uzaklığının 44 bin katı mesafeye denk geliyor. 

Aynı göktaşı 20 Kasım 2021 tarihinde dünyaya 5 milyon kilometre kadar yakınlaştı. Bu mesafe 2024 yılında öngörülen yakınlıktan 11 milyon kilometre daha yakın. Ancak daha önce de NASA ya da ESA risk listelerine girmedi. 

Meteorlar dünyaya çarpabilir mi?

NASA yörüngesi olan gök cisimlerinin çarpışmalarının doğal olmadığını, bu nedenle yörünge çakışması tahminlerinin neredeyse tamamının yanlış olduğunu açıklıyor. Bir cismin dünyanın çarpışma yörüngesinde olduğu doğrulanırsa, nesneyi uzaklaştırmak için geliştirilmiş teknolojiler de var. Yöntem, tehditkar nesneyi yıllar öncesinden tespit etmek ve yüzeyine nükleer füzyon silahları yerleştirmek. 

neo deflection